|
Регистрација | Пријави се!



Дољевац



Подручје општине Дољевац, налази се у југоисточном делу Србије. Граничи се са градом Нишом, као и са селима Малошиште, Белотинац, Кнежица, Перутина, Ћурлина, Чапљинац, Клисура, Чечина који се налазе у Нишкој котилини све до Kурвиградског сужења где су села Орљане и центар општине Дољевац. Даље се пружа до Брестовачке котлине где су села Кочане и Пуковац, итд. и ту се општина завршава, а Бресковачка котлина се спаја са Печењевачким сужењем и одатле креће Лесковачка котлина. Општина Дољевац је општина Нишавског округа и већим делом се налази на Нишкој котили, Kурвинградском сужењу и мањим делом на Брестовачкој котлини.

Први поуздани подаци о подручју садашње општине Дољевац и њеним насељима после доласка Словена потичу из XIV века. Такође, подаци о општини могу се наћи и у турским дефтерима (пописима) из XV века. Основна привредна грана до Првог светског рата као и између два рата била је пољопривреда. Након тога у селима се отварају трговачке радње и бакалнице и развија се и занатство и сеоско угоститељство.

Средином тридесетих година XX века у селу Пуковац се формира пијаца за продају и размену пољопривредних производа, стоке и сточарских производа, занатске, индустријске и друге робе. Већ у првим послератним годинама у општини Дољевац изграђени су објекти и формирано предузеће за прераду конопље под називом Кудељарско предузеће „Татко“- Дољевац, Млинско предузеће „Црвена Звезда“, Самостални погон „Хладњача“- Белотинац која се бавила клањем и прерадом живине, а затим ситне и крупне стоке.

Интересантно је то да се општина налази на тероторији где се некада налазио средњовековни Копријан град и да су у подно града пронађени остаци из доба антике. Од зидина Копријан града је већим делом изграђена Нишка тврђава. На супротном брду се налази црква светог Јована по архитектонским детаљима и употребљеним градивом упућује на доба Византије свакако старије од 12.века.



Насељена места:

Белотинац
Чапљинац
Чечина
Ћурчлина
Ћурлина
Клисура - Ново!
Кнежица - Ново! (Број коментара: 1)
Кочане
Малошиште
Мекиш
Орљане
Перутина
Пуковац
Русна
Шајиновац
Шарлинце

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.







© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming