|
Registracija | Prijavi se!DoljevacPodručje opštine Doljevac, nalazi se u jugoistočnom delu Srbije. Graniči se sa gradom Nišom, kao i sa selima Malošište, Belotinac, Knežica, Perutina, Ćurlina, Čapljinac, Klisura, Čečina koji se nalaze u Niškoj kotilini sve do Kurvigradskog suženja gde su sela Orljane i centar opštine Doljevac. Dalje se pruža do Brestovačke kotline gde su sela Kočane i Pukovac, itd. i tu se opština završava, a Breskovačka kotlina se spaja sa Pečenjevačkim suženjem i odatle kreće Leskovačka kotlina. Opština Doljevac je opština Nišavskog okruga i većim delom se nalazi na Niškoj kotili, Kurvingradskom suženju i manjim delom na Brestovačkoj kotlini.

Prvi pouzdani podaci o području sadašnje opštine Doljevac i njenim naseljima posle dolaska Slovena potiču iz XIV veka. Takođe, podaci o opštini mogu se naći i u turskim defterima (popisima) iz XV veka. Osnovna privredna grana do Prvog svetskog rata kao i između dva rata bila je poljoprivreda. Nakon toga u selima se otvaraju trgovačke radnje i bakalnice i razvija se i zanatstvo i seosko ugostiteljstvo.

Sredinom tridesetih godina XX veka u selu Pukovac se formira pijaca za prodaju i razmenu poljoprivrednih proizvoda, stoke i stočarskih proizvoda, zanatske, industrijske i druge robe. Već u prvim posleratnim godinama u opštini Doljevac izgrađeni su objekti i formirano preduzeće za preradu konoplje pod nazivom Kudeljarsko preduzeće „Tatko“- Doljevac, Mlinsko preduzeće „Crvena Zvezda“, Samostalni pogon „Hladnjača“- Belotinac koja se bavila klanjem i preradom živine, a zatim sitne i krupne stoke.

Interesantno je to da se opština nalazi na terotoriji gde se nekada nalazio srednjovekovni Koprijan grad i da su u podno grada pronađeni ostaci iz doba antike. Od zidina Koprijan grada je većim delom izgrađena Niška tvrđava. Na suprotnom brdu se nalazi crkva svetog Jovana po arhitektonskim detaljima i upotrebljenim gradivom upućuje na doba Vizantije svakako starije od 12.veka.Naseljena mesta:

Belotinac
Čapljinac
Čečina
Ćurčlina
Ćurlina
Klisura - Novo!
Knežica - Novo! (Broj komentara: 1)
Kočane
Malošište
Mekiš
Orljane
Perutina
Pukovac
Rusna
Šajinovac
Šarlince

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming