|
Регистрација | Пријави се!ЖабаљПодручје општине Жабаљ насељено је у континуитету од млађег каменог доба до данас. О томе сведоче бројни насеобински комплекси лоцирани углавном на високим терасама старе обале Тисе, Јегричке и Мале баре. Једни крај других ситуирани су остаци несеља из неолите, бронзаног и гвозденог доба, некрополе Келта, полуземунице Сармата и силоси Словена.

Из 4-ог века очуван је у потпуности водопривредни објекат познат као Римски шанац, коришћен као прворазредна половна комуникација у старом и средњем веку. Од краја 9-ог века подручје општине је у склопу Угарске и насељено је Србима о чему говоре писани извори и топоними српске провениенције, очувани до данас, а ѕа сведочени у архивској грађи из средњег века.

Простор општине је у власти Турака од 1541. године и припада нахији Тител, а житељи су искључиво Срби насељени у десетак села.

Од 1699. године до 1918. године подручје је под влашћу Хабсбуршке Монархије и Аустро-Угарске. За потребе одбране границе од Турака 1763. године формиран је Шајкашки граничарски батаљон у чији састав улазе Жабаљ, а од 1769. године Чуруг и Госпођинци. Дефинитивно је комплетан 1800. године пресељењем Срба из Tемерина на локацију данашњег Ђурђева. Батаљон се истакао у ратовима против Турака и у сукобу са Мађарима 1848/49. године у време Буне. Априла 1849. године села наше општине су спаљена, а становништво масовно страдало током ратних операција. Након развојачења границе 1873. године, распадања породичних задруга и рапидне пауперизације становништво се расељава и тиме омогућава усељење масе Немаца, Мађара, Русина и Јевреја при чему овај део Шајкашке губи Српски етнички карактер. Крајем 1918. године општина среза Жабаљ улазе слободно израженом вољом својих грађана у састав Краљевине Србије, односно Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. 1941. године Мађарска солдатеска окупира и анкетира насеља Жабаљског среза, а почетком 1942. године врши масован геноцид над Србима и Јеврејима ликвидирајући око 2000 лица. 1944. године дефинитивно ослобођена општина Жабаљ је у склопу Србије и Југославије.Насељена места:

Чуруг - Ново!
Госпођинци - Ново!
Жабаљ
Ђурђево

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming