|
Registracija | Prijavi se!ŽabaljPodručje opštine Žabalj naseljeno je u kontinuitetu od mlađeg kamenog doba do danas. O tome svedoče brojni naseobinski kompleksi locirani uglavnom na visokim terasama stare obale Tise, Jegričke i Male bare. Jedni kraj drugih situirani su ostaci neselja iz neolite, bronzanog i gvozdenog doba, nekropole Kelta, poluzemunice Sarmata i silosi Slovena.

Iz 4-og veka očuvan je u potpunosti vodoprivredni objekat poznat kao Rimski šanac, korišćen kao prvorazredna polovna komunikacija u starom i srednjem veku. Od kraja 9-og veka područje opštine je u sklopu Ugarske i naseljeno je Srbima o čemu govore pisani izvori i toponimi srpske proveniencije, očuvani do danas, a ѕa svedočeni u arhivskoj građi iz srednjeg veka.

Prostor opštine je u vlasti Turaka od 1541. godine i pripada nahiji Titel, a žitelji su isključivo Srbi naseljeni u desetak sela.

Od 1699. godine do 1918. godine područje je pod vlašću Habsburške Monarhije i Austro-Ugarske. Za potrebe odbrane granice od Turaka 1763. godine formiran je Šajkaški graničarski bataljon u čiji sastav ulaze Žabalj, a od 1769. godine Čurug i Gospođinci. Definitivno je kompletan 1800. godine preseljenjem Srba iz Temerina na lokaciju današnjeg Đurđeva. Bataljon se istakao u ratovima protiv Turaka i u sukobu sa Mađarima 1848/49. godine u vreme Bune. Aprila 1849. godine sela naše opštine su spaljena, a stanovništvo masovno stradalo tokom ratnih operacija. Nakon razvojačenja granice 1873. godine, raspadanja porodičnih zadruga i rapidne pauperizacije stanovništvo se raseljava i time omogućava useljenje mase Nemaca, Mađara, Rusina i Jevreja pri čemu ovaj deo Šajkaške gubi Srpski etnički karakter. Krajem 1918. godine opština sreza Žabalj ulaze slobodno izraženom voljom svojih građana u sastav Kraljevine Srbije, odnosno Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 1941. godine Mađarska soldateska okupira i anketira naselja Žabaljskog sreza, a početkom 1942. godine vrši masovan genocid nad Srbima i Jevrejima likvidirajući oko 2000 lica. 1944. godine definitivno oslobođena opština Žabalj je u sklopu Srbije i Jugoslavije.Naseljena mesta:

Čurug - Novo!
Gospođinci - Novo!
Žabalj
Đurđevo

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming