|
Регистрација | Пријави се!ЖиторађаOпштина Житорађа налази се на југоистоку Србије, у Топличком округу, на удаљености 10 км од коридора 10 који повезује Србију са Македонијом, Грчком и даље са Далеким истоком. Општина се налази на удаљености 35 km југозападно од Ниша, и гравитира Нишу као економском, политичком и културном центру. У општини живи 18.900 становника у 30 насељених места. Општина од 2005. године Петровдан прославља као своју Славу.

Први подаци о Житорађи као насељеном месту датирају из 4. века, одкад се помиње стари византијски град Житорађско кале. Из овог доба потиче и сачуван је верски објекат Латинска црква надомак Житорађе.

Године 1877. Житорађа је ослобођена од Турака. Ова година се сматра годином оснивања општине.

Посебно познати и атрактивни локалитети налазе се на планини Пасјачи—место звано Кале где су лоцирани остаци старог Римског града Ад Херкулем, затим у близини села Глашинца - место звано Глашинска чука, надалеко чувена Латинска црква која датира још из 4. века.

Житорађа је позната и као место рођења Светлане Цеце Ражнатовић и као место одрастања Ивице Дачића који се родио у Призрену.Насељена места:

Асановац - Ново!
Бадњевац
Дебели Луг
Доње Црнатово
Доњи Дреновац
Држановац
Дубово - Ново!
Глашнице
Горње Црнатово
Горњи Дреновац
Грудаш
Извор
Јасеница
Каре
Коњарник
Лукомир
Момчилово
Момчилово
Ново
Пејковац
Подина
Речица
Самариновац
Стара Божурна
Старо
Студенац
Топоница
Влахово
Вољчинце
Житорађа
Зладовац - Ново!
Ђакус

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming