|
Registracija | Prijavi se!ŽitorađaOpština Žitorađa nalazi se na jugoistoku Srbije, u Topličkom okrugu, na udaljenosti 10 km od koridora 10 koji povezuje Srbiju sa Makedonijom, Grčkom i dalje sa Dalekim istokom. Opština se nalazi na udaljenosti 35 km jugozapadno od Niša, i gravitira Nišu kao ekonomskom, političkom i kulturnom centru. U opštini živi 18.900 stanovnika u 30 naseljenih mesta. Opština od 2005. godine Petrovdan proslavlja kao svoju Slavu.

Prvi podaci o Žitorađi kao naseljenom mestu datiraju iz 4. veka, odkad se pominje stari vizantijski grad Žitorađsko kale. Iz ovog doba potiče i sačuvan je verski objekat Latinska crkva nadomak Žitorađe.

Godine 1877. Žitorađa je oslobođena od Turaka. Ova godina se smatra godinom osnivanja opštine.

Posebno poznati i atraktivni lokaliteti nalaze se na planini Pasjači—mesto zvano Kale gde su locirani ostaci starog Rimskog grada Ad Herkulem, zatim u blizini sela Glašinca - mesto zvano Glašinska čuka, nadaleko čuvena Latinska crkva koja datira još iz 4. veka.

Žitorađa je poznata i kao mesto rođenja Svetlane Cece Ražnatović i kao mesto odrastanja Ivice Dačića koji se rodio u Prizrenu.Naseljena mesta:

Asanovac - Novo!
Badnjevac
Debeli Lug
Donje Crnatovo
Donji Drenovac
Držanovac
Dubovo - Novo!
Glašnice
Gornje Crnatovo
Gornji Drenovac
Grudaš
Izvor
Jasenica
Kare
Konjarnik
Lukomir
Momčilovo
Momčilovo
Novo
Pejkovac
Podina
Rečica
Samarinovac
Stara Božurna
Staro
Studenac
Toponica
Vlahovo
Voljčince
Žitorađa
Zladovac - Novo!
Đakus

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming