|
Registracija | Prijavi se!ZaječarGrad Zaječar se nalazi u centralnom delu Timočke krajine i obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena: sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1069 kvadratnih kilometara (oko 15% površine Timočke krajine).

Prema popisu iz 2011. bilo je 43.860 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 39.625 stanovnika). U ovom popisu je u urbano gradsko naselje prvi put uračunato više prigraskih naselja koja gravitiraju ka naselju Zaječar. To su Grljan, Zvezdan i Veliki Izvor. Računajući i stanovnike na privremenom radu u inostranstvu, broj stanovnika u Zaječaru prelazi 63.000.

Najstariji poznati stanovnici ovih krajeva bili su Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa ne zna. Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara.

Zaječar se prvi put spominje 1466. godine u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od XVI - XVII veka ima malo podataka o naselju. Godine 1806. stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima i Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak. Posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.

Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. Godine 1833. ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.

Naziv je najverovatnije turskoga porekla. Po nekim pretpostavkama potiče od izvesnog Said-Asir paše koji je svoju vojsku postavio u dolini Timoka u godinama kriznim po srpsku despotovinu.

U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz IV pre nove ere, Felix Romuliana (Gamzigrad), koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom UNESKO-a.
Naseljena mesta:

Borovac
Brusnik
Čokonjar
Dubočane
Gamzigrad
Glogovica
Gornja Bela Reka
Gradskovo
Grlište
Grljan
Halovo
Jelašnica
Klenovac
Koprivnica
Lasovo
Lenovac
Leskovac
Lubnica
Mala Jasikova - Novo!
Mali Izvor
Mali Jasenovac
Marinovac
Metriš
Nikoličevo
Planinica
Prlita
Rgotina
Salaš
Selačka
Šipikovo
Šljivar
Tabanovac
Trnavac
Velika Jasikova
Veliki Izvor
Veliki Jasenovac
Vratarnica
Vražogrnac
Vrbica
Zagrađe
Zvezdan

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming