|
Регистрација | Пријави се!


ЗвечанЗвечан је насеље и седиште општине Звечан на Косову и Метохији. Атар насеља се налази на територији катастарске општине Звечан.

Звечан је био средњовековни град, сада у рушевинама, на ушћу реке Ситнице у Ибар, али се претпоставља да се на том месту налазило насеље још у праисторији. Сазидан је на истоименом купастом брду на улазу у Ибарску клисуру и доминира долином у којој су се укрштали важни каравански путеви. Седиште некадашње Звечанске жупе била је древна тврђава Звечан. Насеље Звечан је још у току XII века имало карактер градског насеља познатог на Балкану.

Тврђава Звечан

Тврђава Звечан се налази на врху брда стрмих падина, изнад данашњег истоименог насеља. Први пут се помиње између 1091. и 1094. године, у вези са пограничним борбама на Косову, између Србије, којом је владао рашки жупан Вукан, и Византијског царства, којим је у то доба владао моћни василевс Алексије I Комнин.

Посебну снагу овом утврђењу давала су два извора на падини, која су тајним пролазима била повезана са цитаделом на врху. Један од њих се и данас користи, а његова вода је увек хладна, бистра, и према легенди, лековита. Вода са овог извора је била надалеко позната, чак је споменута и у епској песми „Смрт мајке Југовића”. Тврђава је подигнута како би контролисала босански, ибарски и метохијски пут, који су се укрштали на овом простор.

Током владавине Немањића у Звечану се налазио један од краљевских дворова. У њему је 1323. године сахрањен Константин Немањић, син и некрунисани наследник краља Милутина. Звечанска тврђава је 1331. године поново постала место смрти владара из лозе Немањића. У њеним тамницама је под мистериозним околностима преминуо краљ Стефан Дечански. Предање каже да је за његову смрт одговоран његов син Душан, потоњи цар, а историчари никада нису дошли до коначног одговора. Српска православна црква је ову верзију узела за канонску и за Стефана Дечанског проповеда да је „од оца ослепљен од сина удављен“. Ово наводно оцеубиство се сматра главним разлогом што цар Душан није проглашен за светитеља.

Развој насеља Звечан на месту на ком се данас налази почиње са развојем РМХК „Трепча“. У просторном смислу, данашње насеље Звечан се шири у скоро свим правцима спајајући се са Митровицом и оближњим насељима Доње Кориље и Велико Рударе.Насељена места:

Бањска
Бањска Река
Бањски Суви До
Банов До
Бољетин
Бресница
Дољане
Грабовац
Грижани
Извори
Јанков Поток
Јошевик
Каменица
Кечи До
Кориље
Кула
Липа
Липовица
Локва
Ловац
Лозиште
Мали Звечан
Мало Рударе
Матица
Ораовица
Рудине
Сендо
Србовац
Валач
Велико Рударе
Вилиште
Жажа
Жеровница
Житковац
Звечан

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming