|
Registracija | Prijavi se!ZvečanZvečan je naselje i sedište opštine Zvečan na Kosovu i Metohiji. Atar naselja se nalazi na teritoriji katastarske opštine Zvečan.

Zvečan je bio srednjovekovni grad, sada u ruševinama, na ušću reke Sitnice u Ibar, ali se pretpostavlja da se na tom mestu nalazilo naselje još u praistoriji. Sazidan je na istoimenom kupastom brdu na ulazu u Ibarsku klisuru i dominira dolinom u kojoj su se ukrštali važni karavanski putevi. Sedište nekadašnje Zvečanske župe bila je drevna tvrđava Zvečan. Naselje Zvečan je još u toku XII veka imalo karakter gradskog naselja poznatog na Balkanu.

Tvrđava Zvečan

Tvrđava Zvečan se nalazi na vrhu brda strmih padina, iznad današnjeg istoimenog naselja. Prvi put se pominje između 1091. i 1094. godine, u vezi sa pograničnim borbama na Kosovu, između Srbije, kojom je vladao raški župan Vukan, i Vizantijskog carstva, kojim je u to doba vladao moćni vasilevs Aleksije I Komnin.

Posebnu snagu ovom utvrđenju davala su dva izvora na padini, koja su tajnim prolazima bila povezana sa citadelom na vrhu. Jedan od njih se i danas koristi, a njegova voda je uvek hladna, bistra, i prema legendi, lekovita. Voda sa ovog izvora je bila nadaleko poznata, čak je spomenuta i u epskoj pesmi „Smrt majke Jugovića”. Tvrđava je podignuta kako bi kontrolisala bosanski, ibarski i metohijski put, koji su se ukrštali na ovom prostor.

Tokom vladavine Nemanjića u Zvečanu se nalazio jedan od kraljevskih dvorova. U njemu je 1323. godine sahranjen Konstantin Nemanjić, sin i nekrunisani naslednik kralja Milutina. Zvečanska tvrđava je 1331. godine ponovo postala mesto smrti vladara iz loze Nemanjića. U njenim tamnicama je pod misterioznim okolnostima preminuo kralj Stefan Dečanski. Predanje kaže da je za njegovu smrt odgovoran njegov sin Dušan, potonji car, a istoričari nikada nisu došli do konačnog odgovora. Srpska pravoslavna crkva je ovu verziju uzela za kanonsku i za Stefana Dečanskog propoveda da je „od oca oslepljen od sina udavljen“. Ovo navodno oceubistvo se smatra glavnim razlogom što car Dušan nije proglašen za svetitelja.

Razvoj naselja Zvečan na mestu na kom se danas nalazi počinje sa razvojem RMHK „Trepča“. U prostornom smislu, današnje naselje Zvečan se širi u skoro svim pravcima spajajući se sa Mitrovicom i obližnjim naseljima Donje Korilje i Veliko Rudare.Naseljena mesta:

Banjska
Banjska Reka
Banjski Suvi Do
Banov Do
Boljetin
Bresnica
Doljane
Grabovac
Grižani
Izvori
Jankov Potok
Joševik
Kamenica
Keči Do
Korilje
Kula
Lipa
Lipovica
Lokva
Lovac
Lozište
Mali Zvečan
Malo Rudare
Matica
Oraovica
Rudine
Sendo
Srbovac
Valač
Veliko Rudare
Vilište
Žaža
Žerovnica
Žitkovac
Zvečan

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming