|
Регистрација | Пријави се!ЗрењанинЗрењанин се налази на западној ивици банатског лесног платоа, на месту где се каналисана река Бегеј улива у некадашње корито реке Тисе. Подручје општине је изразито равничарски крај. Град Зрењанин лежи на 20°23’ источне географске дужине и 45°23’ северне географске ширине, у средишту српског дела регије Банат, на обалама река Бегеј и Тиса. Надморска висина Зрењанина је 80 метара, а на територији града креће се у распону од 77 - 97 метара.

Зрењанин је од главног града Србије, Београда, удаљен 75 километара, а од главног града Аутономне покрајине Војводине, Новог Сада, 50 километара, колико су удаљене и садашње границе Европске уније (Румунија). Овакав положај чини Зрењанин изузетно важним транзиционим центром и потенцијалним ресурсом на правцу север – југ и исток – запад.

Први помен имена и насеља Бечкерек у повељи Будимског каптола 10. јула 1326. године. Велики Бечкерек променио име у Петровград 18. новембра 1935. године. Петровград променио име у Зрењанин 2. октобра 1946. године.
Насељена места:

Арадац
Банатски Деспотовац
Бело Блато
Ботош
Чента
Ечка - Ново!
Елемир
Фаркаждин
Јанков Мост
Клек
Книћанин
Лазарево
Лукићево
Лукино Село
Меленци - Ново!
Михајлово
Орловат
Перлез
Стајићево
Тараш
Томашевац

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming