|
Registracija | Prijavi se!AranđelovacАранђеловац лежи у североисточном подножју шумовите планине Букуље (696 м. н.в.), на надморској висини око 250 метара и то изворишном делу реке Кубршнице. По пространству своје територије заузима 375,89 квадратних километара, аранђеловачкој општини припада 15,75 % укупне површине Шумадијског округа (2.386,71 квадратних километара) и она заузима треће место у округу иза Крагујевачке и Книћке општине.

На територији аранђеловачке општине, поред Аранђеловца, насеља градског типа, налази се 18 сеоских насеља, а формирано је и регистровано 19 Месних заједница. Постојање палеолитске станице у пећини на Рисовачком брду, источно од Аранђеловца је један од највећих археолошких открића на Балканском полуострву. Ово дилувијално – палеонтолошко налазиште указује на битисање оновременског човека у његовој блиској околини.

Пећина Рисовача је откривена 1953. године. У пећини је пронађен бројан и разноврстан археолошки материјал. Пронађени су остаци једне од култура каменог доба, односно култура која је припадала старијем палеолиту, такозваној мустијерској култури, (названој према пећини La Moustier, на левој обали Везера у Дордоњи). У Рисовачкој пећини су покрај отвореног огњишта нађена оружја и алатке од окресаних силекса, обрађене кости и фосилни остаци праисторијских животиња. Поред алатки и оруђа који припадају класичним облицима мустијерске културе пажњу привлаче алатке и оруђа са посебним стилским и типолошким одликама, које у себи сједињују елементе средњег и позног палеолита. На територији аранђеловачке општине откривене су карактеристичне културе млађег каменог доба – неолита у селу Бањи.

У средњем веку ова област је била релативно густо насељена и имала је значајну улогу у средњовековној српској држави готово до пропасти Деспотовине. Из тог доба су цркве у Брезовцу и Буковику. У подножју Венчаца, у селу Брезовац, налази се средњовековна црква, светог Арханђела, коју је подигао деспот Ђурађ Бранковић Смедеревац према натпису утиснутом на плочи повише црквених врата, 1444. године. Ова цркава је једна од најстаријих у околини.

Аранђеловац је младо насеље. Основано је наредбом Кнеза Милоша Обреновића марта 1837. године на територији села Врбица, у подножју Рисоваче, ушоравањем дуж друма и раскрснице према Београду, Крагујевцу и Ваљеву.

Кнез Милош Обреновић је писменим декретом 17. јула 1859. године у Буковику наредио подизање цркве „Светиј Аранђел“ и да ће се варош Врбица од сада звати Аранђеловац. Тако је Аранђеловац добио име по Врбичкој цркви. Тада је среска канцеларија премештена из Тополе у Врбицу и ова проглашена за варошицу Аранђеловац.

Из исконског споја трију древних елемената, воде, земље и камена, у окриљу Букуље и Венчаца, изникао је Аранђеловац са Буковичком бањом као посебно насеље на простору централне Шумадије - особено по белом мермеру, минералним водама и глини.

Буковичка Бања ће вам подарити неизмерну лепоту и спокојство очуване природе, благотворну воду из тајанствених Земљиних дубина и широк осмех својих људи.

Од вајкада су људи овог краја знали за благотворност буковичке киселе воде. Још пре 1811. године њом је своје здравље крепио знаменити српски просветитељ Доситеј Обрадовић. На лични захтев књаза Милоша Обреновића допремана је у „бутелима“ и коришћена на двору као стона вода. У првој деценији овог века почиње ручно флаширање буковичке киселе воде „Књаз Милош“ подигнутом над истоименим извором.

Прво стручно признање за лековитост ова вода је добила од Е. Линдермајера, начелника санитета Књажевине Србије почетком прошлог века, да би се, као стона вода, у деценијама овог века окитила навишим међународним одличјима за квалитет (1906. године у Бриселу, 1907. године у Лондону, 1996. године у Бриселу и Варни).
Naseljena mesta:

Banja
Bosuta
Brezovac
Bukovik
Darosava
Garaši
Gornja Trešnjevica
Jelovik
Kopljari
Misača
Orašac - Novo! (Broj komentara: 1)
Progoreoci
Ranilović - Novo!
Stojnik
Tulež
Venčane
Vrbica
Vukosavci

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming