|
Регистрација | Пријави се!ЈагодинаЈагодина се налази у централном делу Поморавског округа, само 136 км јужно од Београда и 130 километара северно од Ниша, на коридору А-10 међународног ауто пута Е-75 и самим тим чини срце Поморавља.

Простире се на површини од 470 квадратних километара, у подножју Ђурђевог брда, у равници око Белице (која је лева притока Велике Мораве). Кроз територију града протичу рекe Велика Морава и Лугомир, а западно од Велике Мораве налазе се планине, Јухор (755 метара) и Црни врх (708 метара), које припадају Родопским планинама.

Јагодинска општина граничи се са општинама: Свилајнац на северу, Деспотовац на северо-истоку, Баточина на северо-западу. На истоку и југо-истоку граничи се са општинама Параћин и Ћуприја, на западу са општином Крагујевац и на југо-западу са општином Рековац.

Најстарији трагови живота на тлу Јагодине потичу из млађег каменог доба око 5500 година пре нове ере. У првом веку настало је Римско насеље под Ђурђевим брдом.

Средњовековно село Јагодна први пут се помиње 15. jула (28. јула по новом календару) 1399. године у једном допису Кнегиње Милице и њених синова Стeфана и Вукана, Дубровачкој општини. Овај документ је први сачувани писани податак да је Јагодина постојала у 14.веку, али да је била и привремена владараска резиденција.

8. јула 1411. године Деспот Стефан Лазаревић, одржао је у тадашњој Јагодњој, Сабор уз присуство свештеника и властеле, на коме је донео златопечатну повељу (хрисовуљу) којом је манастиру Хиландар доделио нове повластице и имања.

У време Турака на територији Јагодине настало је насеље, које су Турци назвали Јагодина паланка, па отуда касније и садашње име. У том периоду улога Јагодине била је углавном саобраћајна, као станица ради преноћишта.

Јагодина 22. септембра 1946.године добија име Светозарево по социјалисти Светозару Марковићу, међутим на референдуму 1992. године враћа му се старо име Јагодина.Насељена места:

Багрдан
Белица
Бресје
Буковче
Бунар
Црнче
Деоница
Добра Вода
Доње Штипље
Доњи Рачник
Драгоцвет
Драгошевац
Дражмировац
Дубока
Главинци
Глоговац
Горње Штипље
Горњи Рачник
Ивковачки
Јошанички
Каленовац
Кочино Село
Коларе
Кончарево
Ковачевац
Ловци
Лозовик
Лукар
Мајур
Мали Поповић
Медојевац
Међуреч
Милошево
Мишевић
Ново Ланиште
Прњавор
Прњавор
Рајкинац
Ракитово
Рибаре
Рибник
Шантаровац
Сиоковац
Слатина
Старо Ланиште
Старо Село
Стрижило
Шуљковац
Топола
Трнава
Винорача
Вољавче
Врановац
Врба

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming