|
Registracija | Prijavi se!JagodinaJagodina se nalazi u centralnom delu Pomoravskog okruga, samo 136 km južno od Beograda i 130 kilometara severno od Niša, na koridoru A-10 međunarodnog auto puta E-75 i samim tim čini srce Pomoravlja.

Prostire se na površini od 470 kvadratnih kilometara, u podnožju Đurđevog brda, u ravnici oko Belice (koja je leva pritoka Velike Morave). Kroz teritoriju grada protiču reke Velika Morava i Lugomir, a zapadno od Velike Morave nalaze se planine, Juhor (755 metara) i Crni vrh (708 metara), koje pripadaju Rodopskim planinama.

Jagodinska opština graniči se sa opštinama: Svilajnac na severu, Despotovac na severo-istoku, Batočina na severo-zapadu. Na istoku i jugo-istoku graniči se sa opštinama Paraćin i Ćuprija, na zapadu sa opštinom Kragujevac i na jugo-zapadu sa opštinom Rekovac.

Najstariji tragovi života na tlu Jagodine potiču iz mlađeg kamenog doba oko 5500 godina pre nove ere. U prvom veku nastalo je Rimsko naselje pod Đurđevim brdom.

Srednjovekovno selo Jagodna prvi put se pominje 15. jula (28. jula po novom kalendaru) 1399. godine u jednom dopisu Kneginje Milice i njenih sinova Stefana i Vukana, Dubrovačkoj opštini. Ovaj dokument je prvi sačuvani pisani podatak da je Jagodina postojala u 14.veku, ali da je bila i privremena vladaraska rezidencija.

8. jula 1411. godine Despot Stefan Lazarević, održao je u tadašnjoj Jagodnjoj, Sabor uz prisustvo sveštenika i vlastele, na kome je doneo zlatopečatnu povelju (hrisovulju) kojom je manastiru Hilandar dodelio nove povlastice i imanja.

U vreme Turaka na teritoriji Jagodine nastalo je naselje, koje su Turci nazvali Jagodina palanka, pa otuda kasnije i sadašnje ime. U tom periodu uloga Jagodine bila je uglavnom saobraćajna, kao stanica radi prenoćišta.

Jagodina 22. septembra 1946.godine dobija ime Svetozarevo po socijalisti Svetozaru Markoviću, međutim na referendumu 1992. godine vraća mu se staro ime Jagodina.Naseljena mesta:

Bagrdan
Belica
Bresje
Bukovče
Bunar
Crnče
Deonica
Dobra Voda
Donje Štiplje
Donji Račnik
Dragocvet
Dragoševac
Dražmirovac
Duboka
Glavinci
Glogovac
Gornje Štiplje
Gornji Račnik
Ivkovački
Jošanički
Kalenovac
Kočino Selo
Kolare
Končarevo
Kovačevac
Lovci
Lozovik
Lukar
Majur
Mali Popović
Medojevac
Međureč
Miloševo
Mišević
Novo Lanište
Prnjavor
Prnjavor
Rajkinac
Rakitovo
Ribare
Ribnik
Šantarovac
Siokovac
Slatina
Staro Lanište
Staro Selo
Strižilo
Šuljkovac
Topola
Trnava
Vinorača
Voljavče
Vranovac
Vrba

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming