|
Регистрација | Пријави се!КњажевацОпштина Књажевац се налази у источном делу Србије, уз границу са Републиком Бугарском и улази у састав Тимочке крајине.

Највиша тачка на територији општине је Миџор на Старој планини (2169 m надморске висине), који је и највиши врх у Републици Србији (без Косова и Метохије). Најнижа тачка је 176 m надморске висине и налази се у књажевачкој котлини. Подручје општине обухвата 86 насеља, од чега је 85 сеоских насеља. Сам град се налази на саставу Трговишког и Сврљишког Тимока који заједно чине Бели Тимок, који тече ка Зајечару и заједно са Црним Тимоком чини Тимок, по коме је и сама Тимочка крајина добила назив.

Књажевачки крај је насељен у време праисторије, о чему сведоче станишта у Бараници, Шкодрином пољу, Дубрави и др, пећински цртеж коњаника у Габровници и други многобројни археолошки налази. Антички хроничар Плиније (II век н.е.) бележи овај простор као део римске провинције Мезија у којој живе Мези, Трачани, Дарданци, Трибали, Тимахи, који су симбиозом са словенским племенима формирали овдашње староседелачко становништво Тимочана, звано Путуклије.

Римско утврђење Timacum Minus код села Равна, са откопаним бедемима, деловима цивилног насеља, богатом некрополом, објашњава период историје књажевачког краја до времена средњег века. У самом граду су пронађени остаци и другог познатог касноантичког града Timacum maius.

У римској путној карти из IV века Књежевац је записан под називом Timaco Maiori, насеље које је настало на темељима утврђења Велики Тимок на брду Зданије (садашња црква „Свети Ђорђе“).

Из периода средњег века потичу градови Равна и Кожељ, црква Свете Богородице у Горњој Каменици и манастир Свете Тројице у Доњој Каменици, грађене у XV веку, као и први траг имена Гургусовац. У старијој литератури ово насеље назива се Колумбија, долази од латинске речи columba, што значи голубица и прави превод Голубац, мада за овај назив нема археолошких и писаних потврда. Упоредо са њим употребљавао се веома дуго и назив Гургусовац, под којим именом се помиње у турским пописима из 1455. године. Народна легенда каже да је ово име добио по голубима гривашима.

Турци су овај крај освојили 1396. године и припојили га Видинском пашалуку.

Први српски устанак Књажевачки крај је захватио 1807. године када је Хајдук Вељко напао Гургусовац, али га није могао заузети, све до српско-руске победе на Малајници. После српског пораза на Чегру, турци поново освајају Гургусовац. Падом Србије 1813.године, пао је и Гургусовац, који је поново био прикључен Видинском пашалуку, све до ослобођења од турака и припајања матици Србији 1833.године. Граду је остала Гургусовачка кула, злогласни затвор за политичке затворенике, познатији као „Српска бастиља“. Кула је запаљена наредбом Књаза Милоша Обреновића, па су њему у част, грађани 1859. године променили име града у Књажевац.

Први светски рат. Приликом повлачења српске војске 1915.године књажевчани су се посебно истакли у борбама за одбрану Београда. XIV пук у саставу II армије приликом пробоја Солунског фронта 1918. године као предходница прешао је Дрину и први ушао у Сарајево и стигао до Јадранског мора, а по завршетку рата застава XIV пука је одликована Карађорђевом звездом.

Други светски рат у Књажевцу је започео демонстрацијама против потписивања пакта о приступању Југославије Тројном пакту 25-27 марта 1941. године и окупацијом града 11. априла 1941. године од стране Немачке и окупације Буџака од стране Бугарске. После дугих борби са бугарима и немцима Књажевац је коначно ослобођен 10. октобра 1944. године.

Период од 1970. до 1985. године најзначајнији у досадашњем развоју Књажевца и то по свим елементима привредног и друштвеног развоја. У том периоду подигнути су објекти по којима се препознаје Књажевац.Насељена места:

Алдина Река
Алдинац
Балановац
Балевац
Балинац
Балта Бериловац
Бањски Орешац
Бели Поток
Берчиновац
Божиновац
Бучје
Булиновац
Црни Врх
Црвење
Ћуштица
Дебелица
Дејановац
Доња Каменица - Ново!
Доња Соколовица
Доње Зуниче
Дречиновац
Дреновац
Дрвник
Габровница - Ново! (Број коментара: 1)
Глоговац
Горња Каменица - Ново!
Горња Соколовица
Горње Зуниче
Градиште
Грезна
Иново
Јаковац
Јаловик Извор
Јања
Јелашница
Каличина
Кална
Кандалица
Књажевац
Кожељ
Крента
Лепена
Локва
Мањинац
Миљковац
Минићево
Мучибаба
Ново Корито
Орешац
Ошљане
Папратна
Петруша
Подвис
Понор
Потркање
Причевац
Радичевац
Равна - Ново!
Равно Бучје
Репушница
Ргоште - Ново!
Шарбановац
Шести Габар
Скробница
Слатина
Стањинац
Старо Корито
Штипина
Штитарац
Стогазовац
Штрбац
Шуман Топла
Сврљишка Топла - Ново!
Татрасница
Трговиште
Трновац
Васиљ
Видовац
Вина
Витковац
Влашко Поље
Вртовац
Жлне
Зоруновац
Зубетинац
Жуковац

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming