|
Registracija | Prijavi se!KnjaževacOpština Knjaževac se nalazi u istočnom delu Srbije, uz granicu sa Republikom Bugarskom i ulazi u sastav Timočke krajine.

Najviša tačka na teritoriji opštine je Midžor na Staroj planini (2169 m nadmorske visine), koji je i najviši vrh u Republici Srbiji (bez Kosova i Metohije). Najniža tačka je 176 m nadmorske visine i nalazi se u knjaževačkoj kotlini. Područje opštine obuhvata 86 naselja, od čega je 85 seoskih naselja. Sam grad se nalazi na sastavu Trgoviškog i Svrljiškog Timoka koji zajedno čine Beli Timok, koji teče ka Zaječaru i zajedno sa Crnim Timokom čini Timok, po kome je i sama Timočka krajina dobila naziv.

Knjaževački kraj je naseljen u vreme praistorije, o čemu svedoče staništa u Baranici, Škodrinom polju, Dubravi i dr, pećinski crtež konjanika u Gabrovnici i drugi mnogobrojni arheološki nalazi. Antički hroničar Plinije (II vek n.e.) beleži ovaj prostor kao deo rimske provincije Mezija u kojoj žive Mezi, Tračani, Dardanci, Tribali, Timahi, koji su simbiozom sa slovenskim plemenima formirali ovdašnje starosedelačko stanovništvo Timočana, zvano Putuklije.

Rimsko utvrđenje Timacum Minus kod sela Ravna, sa otkopanim bedemima, delovima civilnog naselja, bogatom nekropolom, objašnjava period istorije knjaževačkog kraja do vremena srednjeg veka. U samom gradu su pronađeni ostaci i drugog poznatog kasnoantičkog grada Timacum maius.

U rimskoj putnoj karti iz IV veka Knježevac je zapisan pod nazivom Timaco Maiori, naselje koje je nastalo na temeljima utvrđenja Veliki Timok na brdu Zdanije (sadašnja crkva „Sveti Đorđe“).

Iz perioda srednjeg veka potiču gradovi Ravna i Koželj, crkva Svete Bogorodice u Gornjoj Kamenici i manastir Svete Trojice u Donjoj Kamenici, građene u XV veku, kao i prvi trag imena Gurgusovac. U starijoj literaturi ovo naselje naziva se Kolumbija, dolazi od latinske reči columba, što znači golubica i pravi prevod Golubac, mada za ovaj naziv nema arheoloških i pisanih potvrda. Uporedo sa njim upotrebljavao se veoma dugo i naziv Gurgusovac, pod kojim imenom se pominje u turskim popisima iz 1455. godine. Narodna legenda kaže da je ovo ime dobio po golubima grivašima.

Turci su ovaj kraj osvojili 1396. godine i pripojili ga Vidinskom pašaluku.

Prvi srpski ustanak Knjaževački kraj je zahvatio 1807. godine kada je Hajduk Veljko napao Gurgusovac, ali ga nije mogao zauzeti, sve do srpsko-ruske pobede na Malajnici. Posle srpskog poraza na Čegru, turci ponovo osvajaju Gurgusovac. Padom Srbije 1813.godine, pao je i Gurgusovac, koji je ponovo bio priključen Vidinskom pašaluku, sve do oslobođenja od turaka i pripajanja matici Srbiji 1833.godine. Gradu je ostala Gurgusovačka kula, zloglasni zatvor za političke zatvorenike, poznatiji kao „Srpska bastilja“. Kula je zapaljena naredbom Knjaza Miloša Obrenovića, pa su njemu u čast, građani 1859. godine promenili ime grada u Knjaževac.

Prvi svetski rat. Prilikom povlačenja srpske vojske 1915.godine knjaževčani su se posebno istakli u borbama za odbranu Beograda. XIV puk u sastavu II armije prilikom proboja Solunskog fronta 1918. godine kao predhodnica prešao je Drinu i prvi ušao u Sarajevo i stigao do Jadranskog mora, a po završetku rata zastava XIV puka je odlikovana Karađorđevom zvezdom.

Drugi svetski rat u Knjaževcu je započeo demonstracijama protiv potpisivanja pakta o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu 25-27 marta 1941. godine i okupacijom grada 11. aprila 1941. godine od strane Nemačke i okupacije Budžaka od strane Bugarske. Posle dugih borbi sa bugarima i nemcima Knjaževac je konačno oslobođen 10. oktobra 1944. godine.

Period od 1970. do 1985. godine najznačajniji u dosadašnjem razvoju Knjaževca i to po svim elementima privrednog i društvenog razvoja. U tom periodu podignuti su objekti po kojima se prepoznaje Knjaževac.Naseljena mesta:

Aldina Reka
Aldinac
Balanovac
Balevac
Balinac
Balta Berilovac
Banjski Orešac
Beli Potok
Berčinovac
Božinovac
Bučje
Bulinovac
Crni Vrh
Crvenje
Ćuštica
Debelica
Dejanovac
Donja Kamenica - Novo!
Donja Sokolovica
Donje Zuniče
Drečinovac
Drenovac
Drvnik
Gabrovnica - Novo! (Broj komentara: 1)
Glogovac
Gornja Kamenica - Novo!
Gornja Sokolovica
Gornje Zuniče
Gradište
Grezna
Inovo
Jakovac
Jalovik Izvor
Janja
Jelašnica
Kaličina
Kalna
Kandalica
Knjaževac
Koželj
Krenta
Lepena
Lokva
Manjinac
Miljkovac
Minićevo
Mučibaba
Novo Korito
Orešac
Ošljane
Papratna
Petruša
Podvis
Ponor
Potrkanje
Pričevac
Radičevac
Ravna - Novo!
Ravno Bučje
Repušnica
Rgošte - Novo!
Šarbanovac
Šesti Gabar
Skrobnica
Slatina
Stanjinac
Staro Korito
Štipina
Štitarac
Stogazovac
Štrbac
Šuman Topla
Svrljiška Topla - Novo!
Tatrasnica
Trgovište
Trnovac
Vasilj
Vidovac
Vina
Vitkovac
Vlaško Polje
Vrtovac
Žlne
Zorunovac
Zubetinac
Žukovac

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming