|
Регистрација | Пријави се!КосјерићОпштина Косјерић је најсевернија општина у Златиборском округу, у западном делу Србије.

Пре римских освајања овај крај су насељавала илирска племена, највероватније из групе Партина. Постоје илирска гробна налазишта (Годљево, Брајковићи). По записима Љубомира Павловића „Ужичка Црна Гора", трагове свог боравка Римљани су оставили у Парамуну – место Градина, Таор, Радановачки вис, село Тубићи. Село Парамун добило је име по манастиру који је порушен за време Турака.

У средњем веку ово подручје било је под влашћу Немањића све до 1463. када пада под турску власт. У 16 веку у Вазнесенској цркви Мркшиног манастира (није тачно утврђена локација) радила је штампарија. У њој је 1562. године штампано „Јеванђеље", а четири године касније и „Ускршњи триод".

Осетније насељавање у ове крајеве кренуло је у другој половини 18 века, уочи народне побуне познате као „Кочина крајина". Досељавало се становништво из Црне Горе, источне Босне, са обронака Златибора, Таре. Пре свих места насељавали су Таор и Маковиште.

Косјерић је једна од ретких општина која је свом првом досељенику, Антонију Косијеру, подигла споменик. Са својом породицом (три сина) доселио из села Косијер у Црној Гори, "пао у Палеж и ту се настанио". Затим су се доселили Јован Баранин и његова сестра са 7 синова. По званичним документима 1854. године у Косјерићу се, уз своју друмску механу, настанио Антоније Радојевић. За варошицу Косјерић је проглашен Указом предстолонаследника Александра Карађорђевића 7. марта 1893. године.

Са изградњом пруге Београд-Бар и проласком првих возова, 1972. године Косјерић је почео убрзано да се развија.

У самом Косјерићу, у залеђу споменика првом знаном досељенику Антонију Косијеру, налази се очувани турски хан. Изграђен је 1854. године и налази се под заштитом државе као важан историјски споменик.Насељена места:

Бјелоперица
Брајковићи
Цикоте
Доња Полошница
Дреновци
Дубница
Галовићи
Годечево
Годљево
Горња Полошница
Маковиште
Мионица
Мрчићи
Мушићи
Парамун
Радановци - Ново!
Росићи
Руда Буква
Сеча Река - Ново!
Шеврљуге
Скакавци
Стојићи
Субјел - Ново!
Тубићи
Варда

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming