|
Registracija | Prijavi se!KosjerićOpština Kosjerić je najsevernija opština u Zlatiborskom okrugu, u zapadnom delu Srbije.

Pre rimskih osvajanja ovaj kraj su naseljavala ilirska plemena, najverovatnije iz grupe Partina. Postoje ilirska grobna nalazišta (Godljevo, Brajkovići). Po zapisima LJubomira Pavlovića „Užička Crna Gora", tragove svog boravka Rimljani su ostavili u Paramunu – mesto Gradina, Taor, Radanovački vis, selo Tubići. Selo Paramun dobilo je ime po manastiru koji je porušen za vreme Turaka.

U srednjem veku ovo područje bilo je pod vlašću Nemanjića sve do 1463. kada pada pod tursku vlast. U 16 veku u Vaznesenskoj crkvi Mrkšinog manastira (nije tačno utvrđena lokacija) radila je štamparija. U njoj je 1562. godine štampano „Jevanđelje", a četiri godine kasnije i „Uskršnji triod".

Osetnije naseljavanje u ove krajeve krenulo je u drugoj polovini 18 veka, uoči narodne pobune poznate kao „Kočina krajina". Doseljavalo se stanovništvo iz Crne Gore, istočne Bosne, sa obronaka Zlatibora, Tare. Pre svih mesta naseljavali su Taor i Makovište.

Kosjerić je jedna od retkih opština koja je svom prvom doseljeniku, Antoniju Kosijeru, podigla spomenik. Sa svojom porodicom (tri sina) doselio iz sela Kosijer u Crnoj Gori, "pao u Palež i tu se nastanio". Zatim su se doselili Jovan Baranin i njegova sestra sa 7 sinova. Po zvaničnim dokumentima 1854. godine u Kosjeriću se, uz svoju drumsku mehanu, nastanio Antonije Radojević. Za varošicu Kosjerić je proglašen Ukazom predstolonaslednika Aleksandra Karađorđevića 7. marta 1893. godine.

Sa izgradnjom pruge Beograd-Bar i prolaskom prvih vozova, 1972. godine Kosjerić je počeo ubrzano da se razvija.

U samom Kosjeriću, u zaleđu spomenika prvom znanom doseljeniku Antoniju Kosijeru, nalazi se očuvani turski han. Izgrađen je 1854. godine i nalazi se pod zaštitom države kao važan istorijski spomenik.Naseljena mesta:

Bjeloperica
Brajkovići
Cikote
Donja Pološnica
Drenovci
Dubnica
Galovići
Godečevo
Godljevo
Gornja Pološnica
Makovište
Mionica
Mrčići
Mušići
Paramun
Radanovci - Novo!
Rosići
Ruda Bukva
Seča Reka - Novo!
Ševrljuge
Skakavci
Stojići
Subjel - Novo!
Tubići
Varda

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming