|
Регистрација | Пријави се!Косовска МитровицаКосовска Митровица лежи у међуречју Ибра и Ситнице и захвата северни ужи део Косовске котлине. Уоквирена је југозападним огранцима Копаоника, југоисточним падинама Рогозне и северним изданцима Чићавице, док је према југоистоку у правцу Ситнице отворена и непосредно везана са Косовом и Метохијом. Косовска Митровица је и општина чија је површина око 350 квадратних километара и коју поред градског језгра, чине и 49 села.

У овом граду је седиште Косовскомитровачког управног округа, који осим митровачке, обухвата и пет општина: Вучитрн, Србицу, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Кроз град теку реке Ибар, који га дели на јужни и северни део (Ситница и Љуста).

Као насеље настала је у 14. веку крај цркве светог Димитрија под Звечаном по којој је и добила име. У турском дефтеру скопског намесника Иса-бега Исаковића помиње се 1455. године као село Димитрофце са 2 турска и 13 српских домова.

Бржи развој града започео је у 19. веку када је једна енглеска компанија започела експлоатацију рудника олова и цинка Трепча, мада се руда искоришћавала и у немањићко време. Од тада Косовска Митровица постаје један од највећих центара на Косову и Метохији и у Србији.

Пре НАТО бомбардовања 1999. општина Косовска Митровица имала је око 116.500 становника, по процени ОЕБС-а. Већина Срба живела је у северном делу града, док је већина Албанаца живела на јужној страни реке Ибар. Град је постао поприште сталних сукоба јер су екстремисти албанске националности желели да силом успоставе јединствену административну управу над градом, чему се Срби из северног дела оштро противе, верујући да би то био увод у изгон Срба и из овог града. У Косовској Митровици се од 2001. године налази привремено седиште Универзитета у Приштини са 10 факултета, 5 високих школа, које похађају око 10.000 студената.Насељена места:

Бајгора
Баре
Батаире
Брабоњић
Дедиње
Доње Рашане
Доње Винарце
Доње Жабаре
Доњи Суви До
Горње Рашане
Горње Винарце
Горње Жабаре
Горњи Суви До
Гушавац
Качандол
Коприва
Кошутово
Ковачица
Кутловац
Лисица
Љушта
Мало Кичиће
Мажић
Мађера
Мељеница
Орахово
Овчаре
Пирче
Први Тунел
Река
Ржана
Сељанце
Шипоље
Стари трг (руд.нас.)
Стари трг (село)
Страна
Шупковац
Свињаре
Трстена
Ваганица
Велики Кичић
Видомирић
Видушић
Влахиње
Врбница
Забрђе
Засела
Зијача

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming