|
Registracija | Prijavi se!KoceljevaOpština Koceljeva se nalazi u plodnoj Tamnavskoj ravnici u severozapadnom delu Centralne Srbije. Okružena je Kolubarskim basenom na istoku, Mačvom i Pocerinom na zapadu, Sremom na severu, planinskim pobrđem Vlašića i valjevske Podgorine na jugu. Obuhvata južni deo Posavotamnave koja za razliku od drugih geografskih celina nije jasno geografski definisana. U administrativnom pogledu pripada Mačvanskom okrugu u čijem sastavu su još opštine Bogatić, Krupanj, Loznica, LJubovija, Mali Zvornik, Šabac i Vladimirci.

Od najranijih vremena do danas ovo područje naziva se Tamnava, jer reka Tamnava svojim srednjim tokom protiče kroz ovaj kraj. Ime Tamnava je staro i pominje se još u pismima kralja Žigmunda 1426. godine kao župa u Mačvi koja zahvata uglavnom "regio fluwio Tamnava". Reč Tamnava prema rečima Ranke Kuić je keltskog porekla, a njeno značenje je: Reka grozničave (besne) boginje Anave ili reka boginje Ane sa brežuljaka. U XVIII veku, u doba austrijske okupacije Beogradskog Pašaluka, veći deo ove oblasti bio je sastavni deo paleškog okruga sa centrom u Paležu, današnjem Obrenovcu, a manji, zapadni deo, šabačkog distrikta sa središtem u Šapcu. Posle Svištovskog mira, Tamnava je bila podeljena na istočni i zapadni deo, koji su se zvali istim imenima i imali kneževe naše narodnosti. Šabačka Tamnava i tada je bila u međama Posavo-tamnavskog sreza.

U tabelarnom pregledu naselja i stanovništva turske uprave iz 1604. godine, Subotica se pominje sa pet kuća, a naselje Koceljeva se uopšte ne pominje kao takvo već kao "Gornja i Donja Spasojevica". Pod nazivom Koceljeva, naselje se prvi put pominje u spisu paleškog i šabačkog distrikta koji je 1737. godine sastavila Beogradska administracija, bez daljih podataka. Samo ime Koceljeva je dobilo po biljci "kocelja"(kiseljak), koje u ovim krajevima ima u izobilju. Mada postoje i mišljenja da je Koceljeva dobila naziv po imanju Kneza Kocelja, kao Koceljevo imanje.

Pogodan geografski položaj ovog područja uticao je da ono bude naseljeno od praistorijskog vremena, preciznije, od vremena starijeg neolita (starčevačka kultura), pa u kontinuitetu do rimskog osvajanja ovih krajeva (antički period). Od I do IV veka nove ere Tamnava je bila u sklopu Rimske imperije, pripadajući administrativnoj jedinici-provinciji Panonija, čije je sedište bilo u Sirmiumu (današnja Sremska Mitrovica).

U stvaranju uslova za dizanje Prvog srpskog ustanka i njegov kasniji tok, veliki značaj imao je pop Luka Lazarević (1774-1852), najpoznatija ličnost ovog kraja iz tog perioda. Rođen u Svileuvi, selu udaljenom 9 km od Koceljeve, među prvima se pridružio ustanku 1804. godine. Pop Luka Lazarević naročito se istakao u boju na Svileuvi kada se sa svojom vojskom utvrdio na Gomilici i doprineo jednoj od prvih pobeda nad turskom vojskom, odnosno omogućio da ustanici oslobode Valjevo, a u junu iste godine postavljen je zajedno sa protom Matejom Nenadovićem za komandanta sektora na Drini.

1. maja 1839. godine, posle velikih administrativnih promena u Srbiji, selo Koceljeva je, (po prvi put u istoriji svog postojanja), zajedno sa selom Bresnica, dobilo status Opštine sa Primiriteljnim sudom, koji će u kontinuitetu zadržati do danas.

Devedesetih godina XIX veka, u vreme kada se u Koceljevi nalazio Janko Veselinović, ona počinje da prima obeležja varošice. Imala je školu, crkvu, opštinu, tri kafane, tri trgovine sa raznovrsnom robom, dve opančarske i dve kovačke radnje. Janko Veselinović je bio učitelj u Svileuvi i Koceljevi. Marta 1889. godine izabran je za predsednika opštine i na toj dužnosti ostao do septembra 1890. godine. LJudi ovog kraja ostavili su snažan utisak na književnika Janka Veselinovića, pa ih je trajno zabeležio u svojim najpoznatijim pripovetkama.

U vreme Prvog svetskog rata, narod Koceljeve delio je sudbinu ostalih delova Srbije. Velike bitke (Cerska i Kolubarska) vođene su u neposrednoj blizini ove teritorije, a u njima su brojno učestvovali i stanovnici Tamnave. Iz sela Draginje, Stepa Stepanović - komandant Druge armije, rukovodio je Cerskom bitkom.

Na brdu Žućak, iznad Koceljeve vođena je bitka između naših i neprijateljskih snaga, a nalazeći se blizu fronta, stanovnici okolnih mesta vukli su topove na Cer i dovlačili ranjenike u Draginje i Koceljevu. U periodu između Prvog i Drugog svetskog rata Koceljeva se još više razvijala, a njen život postajao intezivniji i raznovrsniji. Koceljeva je 1924. godine dobila status varošice.

1. januara 1960. godine, opština Koceljeva uvećava se za još 11 novih sela, i u tom sastavu ostaje do danas.

Do donošenja Statuta opštine Koceljeva 1974. godine, Koceljeva se zvala Koceljevo. Statutom od 1974. godine to se menja, i Koceljevi se vraća njen izvorni naziv Koceljeva, kako se zvala do 1945. godine. To je potvrđeno i u Službenom glasniku iz 1977. godine.Naseljena mesta:

Batalage
Brdarica
Bresnica
Donje Crniljevo
Draginje - Novo!
Družetić
Galović
Goločelo
Gradojević
Kamenica
Ljutice
Mali Bošnjak
Subotica
Svileuva
Zukve
Đukovine

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming