|
Registracija | Prijavi se!BabušnicaOpština Babušnica je deo Pirotskog okruga. Okružena je pirotskom i belopalanačkom opštinom sa severa, bugarskom granicom sa istoka, vlasotinačkom i crnotravskom opštinom sa juga i gadžihanskom opštinom sa zapada. Babušnica se nalazi na magistralnom putu M-9 od Leskovca ka Pirotu koji povezuje autoput E-75 (ka jugu Evrope) i autoput E-80 (ka istoku Evrope). Udaljena je 65 km jugoistočno od Niša, 25 km jugozapadno od Pirota.

Za Babušničku opštinu i Lužničku kotlinu vezano je više legendi i narodnih verovanja:

Po jednoj legendi planina Stol („Stolski kamen“ ili u žargonu „Stolski kamik“) je dobila ime zbog toga što, posmatrana iz daljine, izgleda kao sto (stol).

Po drugoj legendi planina Stol je zaravnjena jer je svojevremeno Marko Kraljević stao na tu planinu i bacio kamen čak na drugu planinu.

Po sličnoj legendi je Marko Kraljević sa susednog brda skočio na „Stol“ i od siline ga zaravnio. To mesto odakle je navodno Marko Kraljević skočio se zove „Skokovje“.

Po legendi jedan od izvora reke Lužnice u selu LJuberađa nema dno. To mesto se zove „Komaričko vrelo“ ili „Komarički vir“.Na tom mestu u njega pada voda sa visine i izvire voda iz dubine tako da pored velike dubine voda ima nepravilno kretanje (kovitlanje). Osim toga u tom vrelu (viru) ima mnogo rastinja tako da se do dna klasičnim metodama ne može dopreti. LJudi su, navodno pokušavali, motkama i konopcem na kome je vezan kamen, da dođu do dna ali nisu uspevali. Priča se da su se tu ranije mnogi kupači udavili zbog „lude hrabrosti“ i neopreznosti.

Reka Murgovica koja se u selu LJuberađa uliva u reku Lužnicu je navodno dobila naziv po tome što je često mutna („murgava“) (zbog sastava zemljišta kroz koje protiče ova reka se i kod malih kiša zamuti). Zbog pogodnih prirodnih uslova za ljudski život, ova oblast je neprekidno nastanjena – od praistorijskih vremena do danas.

Arheološki nalazi pokazuju da je ovaj teren bio naseljen još u antičko doba, a ostaci rimskih utvrđenja i puteva svedoče da je ovde za vlade Rimljana postojalo više naselja. „Lekoviti izvori Zvonačke Banje bili su poznati ljudima od davnina. I u ovoj banji u antičko doba izvori su bili kaptirani, a na mestu današnje banje postojalo je naselje. Od rimskih banjskih naselja prilikom raskopavanja terena 1903. godine pronađeni su raznovrsni ostaci materijalne kulture. Otkriveno je više starih rimskih bazena, patos u jednom od njih, jedna spomen ploča, ostaci crkve i mnogi rimski novci“. Kod sela Strelac postoji gradić zvani Mogilika, gde je 1906. godine pronađena kompletna rimska vojna oprema, a tragovi gradića se i danas mogu videti. Pored ovih postoje i drugi tragovi vojničkih i drugih naselja u ostalim krajevima Lužnice za koje se pretpostavlja da su iz vremena Rimljana.
Naseljena mesta:

Aleksandrovac
Berduj
Berin Izvor
Bogdanovac - Novo!
Bratiševac
Brestov Dol
Crvena Jabuka
Dol
Donje Krnjino
Donji Striževac
Draginac
Dučevac
Gorčinci
Gornje Krnjino
Gornji Striževac
Grnčar
Izvor
Jasenov Del
Kaluđerovo
Kambelevci
Kijevac
Leskovica
Linovo
Ljuberađa
Malo Bonjince
Masurovci
Mezgraja
Modra Stena
Našuškovica
Ostatovica
Preseka
Provaljenik
Radinjinci
Radoševac - Novo!
Radosin
Rakita
Rakov Dol
Raljin
Resnik
Stol - Novo!
Štrbovac - Novo! (Broj komentara: 5)
Strelac
Studena
Suračevo
Valniš
Vava
Veliko Bonjince
Vojnici
Vrelo
Vuči Del
Zavidince
Zvonce

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming