|
Регистрација | Пријави се!


КулаОпштина Кула се налази у централном делу Бачке на простору од 481 квадратних километара и граничи се са општинама Врбас, Оџаци, Сомбор, Бачка Топола и Мали Иђош. По простору који захвата спада у општине средње величине у Војводини.

У старим писаним документима стоји да су на месту где се данас налази Кула била насељена места Varszog (угао тврђаве) и Фолдвар (тврђава од земље). У списку грофа Weselenji Ferenca 1652. године први пут се спомињу Горња Кула и Доња Кула, као и Мала Добра и Бан Добра.

Доласком Турака, а после Мохачке битке 1526. године, становништво ових крајева се разбежало у планинске пределе северне Мађарске, док су многи побијени. Али, претпоставља се да је остало неколико насељених кућа и да су ту остали и неки становници на местима садашње Куле, јер 17 година након Мохачке битке 1543. године забележено је у црквеним записима прелатства Калоча (Мађарска) о убирању дажбина (десетина) за цркву: "1543. година: Кула 12 фрт и један пар чизама..." Касније, у списку дажбина од 22. марта 1652. године, стоји: "Доња Кула дугује један пар карамашин чизама, Горња Кула 2 пара браон карамашин чизама, Мала Добра 2 пара карамашин чизама, а Бан Добра 2 пара карамашин чизама".

Важна је и 1745. година, када Кула постаје село и добија свој печат где је поред цртежа пољопривредних алата уписано ћирилицом: "СЕЛО Кула 1745".

Број становника стално расте. 1749. године почиње реемиграциони процес када се из брдских предела Мађарске досељава већа група Мађара. Тада се оснива и прва црквена општина.

1786. године стижу и немачки досељеници, тако да 1820. године село Кула има 5.877 становника, док 1869. године село Кула бележи 7.921 становника.

Епидемија колере, која је харала 1866. године, знатно је смањила број становника овог места.

У времену од 1891. године па до краја II светског рата становници Куле углавном су Срби, Мађари и Немци. Сваки од ових народа чинио је трећину укупног броја становника.

Велики прилив нових становника забележен је у раздобљу од 1946.-1952. године и 1953.-1960. године. Максимални интензитет досељавања био је у периоду од 1961.-1965. године - чак 2.176 лица. Миграциони процес не јењава ни у каснијим годинама.
Насељена места:

Црвенка
Крушчић
Липар
Нова Црвенка
Руски Крстур - Ново!
Сивац - Ново!

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming