|
Регистрација | Пријави се!КучевоОпштина Кучево се налази у југоисточном делу Браничевског округа и захвата крајње обронке Хомољских планина са постепеним преласком у Стишку долину.

Захваљујући племенитим металима, злату и сребру, простор Кучева и околине, реке Пек и њених притока и околног прибрежја, познат је још од давнина. Неки подаци говоре да су на обалама ове златоносна реке златно руно тражили још Јасон и древни Аргонаути.

Прво познато име насеља, (тада римског утврђења у коме се складиштило злато, сребро и гвожђе добијено у оближњем руднику), је Guduskum и везује се за 128. годину нове ере, за време владавине императора Хадријана, који је и посетио овај рудник 173. године нове ере. У подграђу ове римске утврде, вековима касније нићи ће насеље под именом Кучево.

Помен овог имена историја први пут бележи у 13. веку, када угарски краљ Ладислав IV, 1273. године, именује Грегоријуса за бана области Кучева и Браничева, да би ова област ушла у састав немањичке Србије 1382. године, као мираз уз снаху краља Милутина.

Падом Смедерева и доласком Турака у ове крајеве, губи се име Кучево, а област и насеља добијају име Крушевица. У време Милоша Обреновића називу се додаје Горња. Горња Крушевица 1882. године постаје средиште Среза Звишког, а 1886. године, на предлог историчара Милана Ђ. Милићевића и уз подршку академика Стојана Новаковића, Кучеву се враћа његово старо име, које и данас носи.

Од Гудускума до данашњег Кучева, овај градић у североисточној Србији, у средњем току реке Пек, траје скоро два миленијума.Насељена места:

Благојев Камен
Бродица - Ново!
Буковска
Церемошња - Ново!
Церовица
Дубока
Гложане
Каона - Ново!
Кучајна
Љешница
Мала Бресница
Мишљеновац
Мустапић
Нересница
Поповац
Раброво
Раденка
Ракова Бара
Равниште - Ново!
Сена
Шевица
Српце
Турија
Велика Бресница
Волуја
Вуковић
Зеленик

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming