|
Registracija | Prijavi se!KučevoOpština Kučevo se nalazi u jugoistočnom delu Braničevskog okruga i zahvata krajnje obronke Homoljskih planina sa postepenim prelaskom u Stišku dolinu.

Zahvaljujući plemenitim metalima, zlatu i srebru, prostor Kučeva i okoline, reke Pek i njenih pritoka i okolnog pribrežja, poznat je još od davnina. Neki podaci govore da su na obalama ove zlatonosna reke zlatno runo tražili još Jason i drevni Argonauti.

Prvo poznato ime naselja, (tada rimskog utvrđenja u kome se skladištilo zlato, srebro i gvožđe dobijeno u obližnjem rudniku), je Guduskum i vezuje se za 128. godinu nove ere, za vreme vladavine imperatora Hadrijana, koji je i posetio ovaj rudnik 173. godine nove ere. U podgrađu ove rimske utvrde, vekovima kasnije nići će naselje pod imenom Kučevo.

Pomen ovog imena istorija prvi put beleži u 13. veku, kada ugarski kralj Ladislav IV, 1273. godine, imenuje Gregorijusa za bana oblasti Kučeva i Braničeva, da bi ova oblast ušla u sastav nemanjičke Srbije 1382. godine, kao miraz uz snahu kralja Milutina.

Padom Smedereva i dolaskom Turaka u ove krajeve, gubi se ime Kučevo, a oblast i naselja dobijaju ime Kruševica. U vreme Miloša Obrenovića nazivu se dodaje Gornja. Gornja Kruševica 1882. godine postaje središte Sreza Zviškog, a 1886. godine, na predlog istoričara Milana Đ. Milićevića i uz podršku akademika Stojana Novakovića, Kučevu se vraća njegovo staro ime, koje i danas nosi.

Od Guduskuma do današnjeg Kučeva, ovaj gradić u severoistočnoj Srbiji, u srednjem toku reke Pek, traje skoro dva milenijuma.Naseljena mesta:

Blagojev Kamen
Brodica - Novo!
Bukovska
Ceremošnja - Novo!
Cerovica
Duboka
Gložane
Kaona - Novo!
Kučajna
Lješnica
Mala Bresnica
Mišljenovac
Mustapić
Neresnica
Popovac
Rabrovo
Radenka
Rakova Bara
Ravnište - Novo!
Sena
Ševica
Srpce
Turija
Velika Bresnica
Voluja
Vuković
Zelenik

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming