|
Registracija | Prijavi se!Bajina BaštaBajina Bašta je grad u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Drine, ispod planine Tare i sedište istoimene opštine u Zapadnoj Srbiji.

Opština ima po popisu 2002. godine 29.049 stanovnika, a u samom gradu živi 9.525. stanovnika.

Površina opštine je 670 kvadratnih kilometara. Naselje je nastalo na nadmorskoj visini od 257 metara, a klima je umereno kontinentalna. Nekada preiferni i poluzatvoreni region vremenom je postao značajan centar šumarstva, elektroprivrede i turizma Srbije.

Bajina Bašta je naseljena neprekidno poslednjih 7000 godina. Najstarije do sada poznato naselje potiče iz perioda Starčevačke kulture ranog neolita. Naselje je u nauci poznato kao Kremenilo i nalazi se u današnjoj Višesavi udaljeno 2,5 km od samoga centra Bajine Bašte. Stanovnici su se bavili pretežno zemljoradnjom o čemu svedoče ornamenti pronađeni na grnčariji ali i stočarstvom. Iskopavanja tokom 60-tih godina XX veka pokazala su kontinuitet naselja kroz čitav neloit sve do samog prelaza u metalno doba.

U srednjem veku ovaj prostor se nalazio na periferiji Raške države na samoj granici sa Bosnom. Zbog toga ne postoje neposredni istorijski podaci vezani za ovaj prostor. Od materijalnih ostataka postoje nekoliko ruševina srednjevekovnih utvrđenja. To su Solotnik u selu Solotuši, Đurići u Obajgori, u Višesavi i na Rogačičikom visu. Ove gradove dr Stevan Ignjić svrstava u predfeudalni period, a za Solotnik je vezana tradicija koja ga vezuje za drugu četvrtinu XV veka jer on se naziva još i Kulina proklete Jerine (žene despota Đurđa Brankovića).

Ime naselja Bajina bašta nastaje od jednog napuštenog voćnjaka Baje Osmana u blizini leve obale Pilice. U početku on je označavao samo ovaj voćnjak u kome su se okupljali prvi naseljenici Pljeskova posle 1834. godine, kasnije se naziv prenosi na čitavo Pljeskovo i konačno na čitavu opštinu koju su 1866. godine sačinjavala sela Pljeskovo, Višesava, Obajgora, Rača i Beserovina.

Ime Pljeskovo se postepeno ukida i tek od 1872. godine novo ime je u potpunosti potislo staro.
Naseljena mesta:

Bačevica
Beserovina
Cerje
Crvica
Dobrotin
Draksin
Dub
Gvozdac
Jagoštica
Jakalj
Jelovik
Konjska Reka
Kostojevići
Lještansko
Lug
Mala Reka
Obajgora
Okletac
Ovčinja
Pepelj
Perućac
Pilica
Pridoli
Rača
Rastište
Rogačica - Novo!
Sijerač
Solotuša
Strmovo
Svojdrug
Višesava
Zaglavak
Zarožje
Zasovine
Zaugline
Zlodol

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming