|
Registracija | Prijavi se!Mali IđošNaselje Mali Iđoš prostire se u srcu Bačke, duž obe obale potoka Krivaja, u zagrljaju bržuljka Telečke, na pola puta od Subotice ka Novom Sadu. Selo broji nešto više od 5800 stanovnika – Srba, Roma ali je većina mađarske nacionalnosti. Ime naselja tokom istorije prvi put se pojavljuje 1462. godine, kada je kralj Maćaš svojoj majci Eržebet Silađi poklonio više sela u okolini Subotice, među kojima je i Heđešthwrol.

Preci većine današnjih žitelja na ove prostore stigoše u proleće 1769. godine iz Sentandreja, županija Bekeš. Crkva u čast Svete Ane osvećena je 1788. godine. U spomen doseljenja na ove prostore od 1994. godine 21. mart se slavi kao dan sela Malog Iđoša. Ime mesta se beleži i u mađarskoj istoriji, naime poslednja velika pobeda revolucije 1848-49. izvojevana je kod železničke stanice kod Lovćenca. U znak sećanja na tu bitku, 2000. godine rekonstruisan je spomenik od dobrovoljnih priloga na zapadnom groblju.

Salaš “Katai” – nalazi se u Malom Iđošu i prilagođen je potrebama edukacije dece. Na salašu postoji zemunica opremljena pokućstvom karakterističnim za vojvođansku prošlost, domaće životinje, dečija igrališta. Organizuje se vožnja traktorom, jahanje konja i magarca, obilazak salaša sa vodičem-animatorom.

Postoji mogućnost ishrane i smeštaja. Salaš je kreiran uglavnom za potrebe dece, mada prima i grupe odraslih. U blizini se nalazi i zavičajna kuća tipična za ovaj kraj, opremljena tradicionalnim pokućstvom, ali i muzej pekarstva u kom se vrši demonstracija zanata i mali muzej sa starim razbojima za tkanje u kojem se organizuju demonstracije ovog zanata i radionice tkanja.Naseljena mesta:

Feketić - Novo!
Lovćenac - Novo!

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming