|
Registracija | Prijavi se!Kulina (Aleksinac)Kulina je stočarsko i vinogradarsko seosko naselje na levoj dolinskoj strani reke Turije i stranama njene pritoke Ljuptenskog potoka, u podnožju Pavlove čuke (394 metara), Gradišta (392 metara) i Malog Jastrepca (946 metara). Od Aleksinca je udaljena 21 kilometar i nalazi se na nadmorskoj visini od 280-320 metara.

Kulina ima oko 750 stanovnika i objedinjuje više grupa srodničkih kuća (Cvetkovići, Stankovići, Miloševići, Stanojevići, Marinkovići i dr.). Stanovništvo je srpsko i slavi slave: Sv. Iliju, Sv. Ranđela, Sv. Nikolu, ...).

Prvobitno naselje sa nazivom Dragovac nastalo je na potezu Rosulja (1 kilometar zapadno od današnjeg mesta), vremenom je premešteno na sadašnju lokaciju.

Ostaci srednjovekovnog grada (Kulina), verovatno podignutog na temeljima rimskog kartela, ukazuju na stariju naseljenost ovog naselja.

Pominje se u papiru iz 1834. godine kada je bilo 7 kuća. U srpsko-turskom ratu (1876. godine) selo je spaljeno.

Pored ruševina starog pravoslavnog hrama, kod sadašnjeg krsta, održavaju se litije na Sv. Iliju.

Selo dobija električnu energiju 1960. godine, telefonske veze 1978, a vodovod 2000. godine. U selu svaka kuća ima sopstveni bunar.

U selu se nalaze osmogodišnja osnovna škola koja je školske 1998/99 godine imala 49 učenika, zatim veliki Dom za lica ometena u razvoju gde se zbrinjava oko 700-800 dece, zdravstvenu ambulantu, poštu i dr.

U Kulini je Mesna kancelarija za 3 naselja: Kulinu, Ljupten i Čukurovac.

Kulina je šire je poznata po Domu za smeštaj odraslih lica.

Dom se nalazi na mestu gde je nekada bilo odmaralište za železničare, koje je otvoreno 1936. godine.

Karakteristika ovog sela je izuzetno zdrava priroda i vazduh, kako zbog blizine Malog Jastrebca, tako i zbog toka planinske reke Turije.

(Tekst preuzet iz knjige: "Geografska enciklopedija - naselja Srbije" od Srboljuba Stamenkovića)

Feliks Kanic je govoreći o Kulini, govorio da je to bio utvrđeni kastrum, da je u njemu živeo Turčin Aradin i da ga je ubio, prema narodnoj pesmi, Ljutica Bogdan; da ima lekoviti izvor vode “Kulinsku banju” i istakao da se nedaleko od ovog naselja nalazi “Orizište” gde je nekada gajen pirinač (misleći na Tešicu, a zapisao je posle oslobođenja J.Srbije od Turaka).

Video

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming