|
Регистрација | Пријави се!


Шилово (Гњилане)Насеље Шилово налази се непосредно уз град Гњилане, у средишњем делу косовског поморавља, десно од пута према Бујановцу. Према последњем попису, бес мухађера, село Шилово насељено искључиво српским живљем, православне вере има око 300 кућа.

Село се помиње још у XVIII веку, а налазило се на нешто нижој локацији од око пет стотина метара југозападно од данашњег насеља, на пределу званом средњи рид, где се и данас могу пронаћи зидине.

Једно од три највећа српска села у Косовском Поморављу, поред Кусца и Пасјана, јесте Шилово из којег се у последњих 14 година није одселио ниједан Србин. У четири махале – Мечина, Дилинска, Жегранска и Банчова – у кућама које су прибијене једна уз другу живи 1.200 Срба, у предграђу Гњилана, које од града, у којем има тек неколико десетина Срба, дели индустријска зона.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming