|
Registracija | Prijavi se!


Šilovo (Gnjilane)Naselje Šilovo nalazi se neposredno uz grad Gnjilane, u središnjem delu kosovskog pomoravlja, desno od puta prema Bujanovcu. Prema poslednjem popisu, bes muhađera, selo Šilovo naseljeno isključivo srpskim življem, pravoslavne vere ima oko 300 kuća.

Selo se pominje još u XVIII veku, a nalazilo se na nešto nižoj lokaciji od oko pet stotina metara jugozapadno od današnjeg naselja, na predelu zvanom srednji rid, gde se i danas mogu pronaći zidine.

Jedno od tri najveća srpska sela u Kosovskom Pomoravlju, pored Kusca i Pasjana, jeste Šilovo iz kojeg se u poslednjih 14 godina nije odselio nijedan Srbin. U četiri mahale – Mečina, Dilinska, Žegranska i Bančova – u kućama koje su pribijene jedna uz drugu živi 1.200 Srba, u predgrađu Gnjilana, koje od grada, u kojem ima tek nekoliko desetina Srba, deli industrijska zona.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming