|
Регистрација | Пријави се!


Малешево (Голубац)Манастир Туман

Манастир Туман. Према једној од легенди, Тумане је задужбина Милоша Обилића. Село Малешево је било Милошев град, а у селу Дворишту – његови „двори“. Пошто је манастир зидан уочи Косовског боја, када је градња дошла до прозора, кнез Лазар је позвао Милоша у бој, рекавши му: „Ту мани, скупљај своје Стижане и дођи на Косово да бранимо земљу.“ То је једна од прича о настанку имена.

По другом предању, Милош је, у лову, из нехата смртно ранио испосника Зосима Синајита, који видевши да му нема спаса, рече: „Ту мани, ту ме пусти да умрем.“ У знак покајања, Милош подиже задужбину баш на његовом гробу и назва је Тумане. Приликом поправке манастира, пронађене су светитељеве мошти, баш на оном месту где се народ молио као над гробом светог Зосима.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming