|
Registracija | Prijavi se!Maleševo (Golubac)Manastir Tuman

Manastir Tuman. Prema jednoj od legendi, Tumane je zadužbina Miloša Obilića. Selo Maleševo je bilo Milošev grad, a u selu Dvorištu – njegovi „dvori“. Pošto je manastir zidan uoči Kosovskog boja, kada je gradnja došla do prozora, knez Lazar je pozvao Miloša u boj, rekavši mu: „Tu mani, skupljaj svoje Stižane i dođi na Kosovo da branimo zemlju.“ To je jedna od priča o nastanku imena.

Po drugom predanju, Miloš je, u lovu, iz nehata smrtno ranio isposnika Zosima Sinajita, koji videvši da mu nema spasa, reče: „Tu mani, tu me pusti da umrem.“ U znak pokajanja, Miloš podiže zadužbinu baš na njegovom grobu i nazva je Tumane. Prilikom popravke manastira, pronađene su svetiteljeve mošti, baš na onom mestu gde se narod molio kao nad grobom svetog Zosima.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming