|
Registracija | Prijavi se!Lunjevica (Gornji Milanovac)Selo Lunjevica, nadomak Gornjeg Milanovca, je čuveno po Nikoli Milićeviču - Lunjevici, najbogatijem i najvećem trgovcu u vreme srpskih ustanaka, dedi nesrećne kraljice Drage, čoveku koji je svesrdno pomagao oba ustanka.

Naselja koja okružuju Lunjevicu su dosta stara, osim Gornjeg Milanovca koji je osnovan tek 1853. Sa severoistočne strane se nalazi selo Brusnica, koje se pominje još u 15. veku. Sa zapada se selo graniči sa Mlakovcem, koje je dobilo ime po izvoru mineralne i lekovite vode. Sa južne strane Lunjevice nalazi se naselje Prislonica koje pripada opštini Čačak. Sa jugozapadne strane ispod Malog Vujna (745 metara) se nalazi manastir Vujan.

Stari manastir Obrovin nastao u doba Nemanjića, srušen je 1597. godine a ovaj današnji podignut je 1805. godine na par km od starog u šumi, zaslugom Radisava Miloševića iz Prislonice i Nikole Lunjevica iz Lunjevića.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming