|
Регистрација | Пријави се!


Клисура (Дољевац)Копријан, Курвинград

Средњовековни град Копријан, познат и под именом Курвинград, налази се 11 km јужно од Ниша (у општини Дољевац) у селу Клисура, на обронку планине Селичевице изнад Јужне Мораве.

Подигнут је за време кнеза Лазара, на темељима римског и византијског утврђења. Из натписа који је пронађен у грађевинском материјалу који су Турци донели у Нишку тврђаву зна се да је град сазидао Ненад, син казнаца Богдана 1372 године.

Како је Копријан имао три капије, камени блок са уклесаним натписом стајао је, вероватно, изнад једне од њих. Основа града је у облику четвороугла, димензија 80x50 m. Био је заштићен масивнм бедемом висине до 10 m. Имао је пет кула, а донжон се налазио поред главне капије у североисточном углу бедема. Са свих страна град је опасан јарком. У унутрашњости је била велика цистерна чији су остаци видљиви. У насељу испод града пронађени су, приликом археолошких ископавања 1933. године , темељи цркве грађене у моравском стилу. Под у нартексу цркве био је од грубог мозаика, а у осталим деловима изведен је од наизменично сложених плочица белог мермера и зеленог камена, димензија 20x20 cm.

Копријан је, у време борби за турски престо 1413. године, заузео и разорио султан Муса. После његовог пораза, султан Мехмед је град вратио деспоту Стефану Лазаревићу. Путописац Ами Буе помиње у првој половини XIX века рушевине Курвинхана. До данас је град недовољно проучен.

О најстаријој прошлости града до данас су се одржале само легенде, а малобројна истраживања засновала су се на средњевековној проблематици, тако да нема много материјалних доказа о томе како и када је град први пут настао и ко га је први основао. Све што данас поуздано умемо да кажемо, одиграло се од 1372. године до 1444. године.

Те прве године израња из мрака позног XIV века; оне друге године на исти начин нестао је у тами времена.

Тачније, живот града протекао је омеђен опсадама. Верује се да вулгаран назив града потиче из времена у коме је извесна неморална дама из градског насеља, приликом опсаде неосвојивог утврђења, ноћу док су сви спавали навела стражу да отвори капије града или је сама то учинила.

По другој легенди која се још живље одржала у свести народа град је припадао царици, а град се Курвин назвао отуд што је царица завела свештеника из цркве испод града. Да би се лакше сусретали наредила је да се разапне платно од града до цркве по коме је прелазила.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming