|
Регистрација | Пријави се!Кнежица (Дољевац)Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.


 • Mирослав

  О Кнежици имам следеће информације:
  1. Да је једно од 111 насеља која се помињу у турским дефтерима с краја 15.и у 16.веку(у нашој општини само се Малошиште помиње!)
  2.Црква Св.Петка,подигнута на темељима старохришћанске базилике, која је на међи између спојених села Кнежице и Ћурлине( води се као Ћурлинска) подигнута је 1900.године захваљујући Благоју'Маслару'из Малошиште, а уз помоћ мештана Ћурлине , Кнежице и Перутине и донатора из Ниша и Београда(Са Врачара).
  3.Становници Кнежице потичу из два извора:1.као аутохтони и 2.досељеници. Аутохтона је само фамилије Ранђеловци(коју смо звали'Турци') , Васићи, Јовинци, Гаџини,Панићи и Спасићи,а досељени су Илијинци,Мишинци, Благојинци,Величковци и Антинци из Тополе у Шумадији, Цањинци и Митинци из села Жабаре код Тополе, Цветковићи(Трајковићи) из Богојевца код Лесковца, Савинци, Марковићи и Китанови из Дубова код Житорађе и Јанковићу(Чуждини) из Малошишта.
  Све ове информације ће се наћи у монографији ' Кнежички родослов', која треба да се изда,уз Божју помоћ, ове године,а која обухвата имена свих Кнежичана, почев од краја 18.века (1799-до данас) и требало би да има преко 200 страна великог формата, обогаћена прилозима из оригиналних матичних књига, родословним шемама и фотографијама. Молим све,посебно Кнежичане, да ми се јаве.
  С поштовањем. Мирослав Станковић, тел.0600 139326, 018-212 779.
  09. 02. 2019


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming