|
Регистрација | Пријави се!Раниловић (Аранђеловац)Први писани помен о селу је из 18-тог века, мада се сматра да је село старије. Предање говори да је село имало 8 кућа, и да су тада у селу биле породице: Дејановићи, Спасојевићи, Вуковићи, Мијатовићи, Радовановићи и Скелеџићи.

Село се налази на 201 м надморске висине и има 1685 становника. У близини се налази и планина Космај. Кроз село пролази магистални пут који олакшава везу са Сопотом и Београдом. Село је од Аранђеловца удаљено 18 км и припада Шумадијском округу.

У селу је 1994 године саграђен храм Светог Вартоломеја и Варнаве.

Основна школа "Љубомир Ненадовић" (некада "Моша Пијаде") броји 152 ученика од I до VIII разреда. Прва школа у селу основана је 1898 године. У селу постоји и здравственa амбулантa која ради при здравстврном центру Аранђеловац.

Становништво се бави сточарством, пољопривредом, домаћом радиношћу, а одређени број становниика је запослен у предузећима у Аранђеловцу.

(Аутор текста: госпођа Весна Јовичић)Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming