|
Регистрација | Пријави се!Госпођинци (Жабаљ)Госпођинци као насеље у бачкој жупанији први пут забележено 1341. године под именом Богородичино село. Од 1769. године Госпођинци постају гранично место у саставу Шајкашког батаљона до 1873. године. Из тих времена остао је шанац који се пружа у правцу север-југ као граница Аустроугарске и Турске. Данашње насеље почело се подизати крајем 18-ог и 19-ог века. Два светска рата оставила су трага и у Госпођинцима, из тога времена у православној цркви у Госпођинцима и данас се чува барјак са 98 плочица на којима су исписана имена добровољаца.

Површина атара износи 5206 хектара, док се просечно годишње сеју 3724. хектара угалавном кукурузом, пшеницом, шећерном репом, сунцокретом и паприком. Оно што је нарочито карактеристично за ово питомо бачко место је свакако сеоска црквена слава која се одржава 15. августа (пренос моштију Св. Архангела Михаила који је саграђен 1975. године.

Ловиште Ловачког друштва „Фазан“ захвата површину од 4822. хектара и богато је равничарском дивљачи. Непосредно поред села налази се Мала бара (притока Јегричке), а северно од ње протиче Јегричка. Према последњем попису становништа, Госпођинци имају око 4000 становника.

С обзиром на свој положај Госпођинци припадјау групи унутрашњих насеља на лесној тераси. Широке улице са ушореним кућама окренутим према улици, указују на прави панонски тип насеља. Госпођинци су данас лепо, уређено и чисто бачко место. Улице су асфалтиране, озелењене, прошаране цветним вртовима. Госпођинци имају основну школу, библиотеку са читаоницом, биоскоп, омладински дом, здравствену станицу и др. Прва школа је изграђена још далеке 1763.године, чиме се житељи Госпођинаца поносе.

У Госпођинцима су рођени Павле Бељански - велики добротвор и колекционар врхунског остварења српске ликовне уметности, Аврам Ђукић - генерак и историчар, Стеван Боднаров - сликар и вајар.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming