|
Registracija | Prijavi se!Gospođinci (Žabalj)Gospođinci kao naselje u bačkoj županiji prvi put zabeleženo 1341. godine pod imenom Bogorodičino selo. Od 1769. godine Gospođinci postaju granično mesto u sastavu Šajkaškog bataljona do 1873. godine. Iz tih vremena ostao je šanac koji se pruža u pravcu sever-jug kao granica Austrougarske i Turske. Današnje naselje počelo se podizati krajem 18-og i 19-og veka. Dva svetska rata ostavila su traga i u Gospođincima, iz toga vremena u pravoslavnoj crkvi u Gospođincima i danas se čuva barjak sa 98 pločica na kojima su ispisana imena dobrovoljaca.

Površina atara iznosi 5206 hektara, dok se prosečno godišnje seju 3724. hektara ugalavnom kukuruzom, pšenicom, šećernom repom, suncokretom i paprikom. Ono što je naročito karakteristično za ovo pitomo bačko mesto je svakako seoska crkvena slava koja se održava 15. avgusta (prenos moštiju Sv. Arhangela Mihaila koji je sagrađen 1975. godine.

Lovište Lovačkog društva „Fazan“ zahvata površinu od 4822. hektara i bogato je ravničarskom divljači. Neposredno pored sela nalazi se Mala bara (pritoka Jegričke), a severno od nje protiče Jegrička. Prema poslednjem popisu stanovništa, Gospođinci imaju oko 4000 stanovnika.

S obzirom na svoj položaj Gospođinci pripadjau grupi unutrašnjih naselja na lesnoj terasi. Široke ulice sa ušorenim kućama okrenutim prema ulici, ukazuju na pravi panonski tip naselja. Gospođinci su danas lepo, uređeno i čisto bačko mesto. Ulice su asfaltirane, ozelenjene, prošarane cvetnim vrtovima. Gospođinci imaju osnovnu školu, biblioteku sa čitaonicom, bioskop, omladinski dom, zdravstvenu stanicu i dr. Prva škola je izgrađena još daleke 1763.godine, čime se žitelji Gospođinaca ponose.

U Gospođincima su rođeni Pavle Beljanski - veliki dobrotvor i kolekcionar vrhunskog ostvarenja srpske likovne umetnosti, Avram Đukić - generak i istoričar, Stevan Bodnarov - slikar i vajar.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming