|
Регистрација | Пријави се!Чуруг (Жабаљ)Чуруг се први пут спомиње 1225.године под овим називом. После тога је често мењао феудалне годподаре, а почетком 15-ог века постао је посед деспота Ђурађа Бранковића.

О Чуругу, као насељеном месту, постоји први писани траг из 1238. године, за време угарског краља Беле IV. Од овог записа до 1656. године, појављује се под разним именима. Повољан географски положај, плодна земља и близина реке Тисе, учинили су да се у периоду велике сеобе народа од 5. до 9. века на овом простору смењују разни народи као што су: Хуни, Гепиди, Лангобарди, Авари, Франци, Бугри, Мађари. Од свих оних племена до половине XX века задржали су се само Словени и Мађари.

Протеривањем Турака постаје гранично место у Потиској војној крајини. Током буне непријатељ руши цркву и врши геноцид над домаћим становништвом. После буне становништво се враћа у Чуруг, а досељавају се и нови становници. Према археолошким истрживањима на простору данашњег Чуруга постојало је насеље у каменом добу о чему сведоче кости мамута пронађене на овом простору.

Најновија истраживања показују присуство Римљана у 4-ом веку као и досељавање Словена пре веллике сеобе. Прва црква у Чуругу помиње се 1739. године, а ова данашња подигнута је 1860. године. Храм Св. Вазнесења Господњег са три торња познат је по иконостасу кога је урадио Ђорђе Крстић и по чувеном звону „Велико контра ГЕ“ тешком 4775 кг на коме пише „Српска православна црквена општина у Чуругу за време владе Њ.В. Александра и Краља Срба, Хрвата и Словенаца и архијерства Њ.В.Пр.Г.Др Иринеја Епископа Новосадског-Бачког подиже на Св. Вазнесењском Храму своме ово звоно да дању и ноћу буди верне к славенослављу светога имена божијега.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming