|
Registracija | Prijavi se!Mirijevo (Žabari)Selo se nalazi 11 km severoistočno od Žabara. Nadmorska visina sela iznosi 205 m. Mirijevo je selo zbijenog tipa, pravougaonog oblika. Oko sela se nalaze uzvišenja Rumunovo brdo (220 m) na jugozapadu i Tavan (219 m) na zapadu. Južno i jugoistočno od sela protiče potok Purkan i Veliki potok, koji se ulivaju u Čokordin. Naselje se prostire u pravcu severozapad-jugoistog. Površina atara iznosi 1140 ha.

U Braničevskom tefteru iz 1467. godine upisano je selo Mirijevo u oblasti Ždrela, sa 8 kuća. Po predanju, selo je dobilo ime po svom osnivaču Miriji. Prema priči meštana selo je osnovano u Jerinino doba, dok danas tvrde da je to bilo ranije. Meštani pričaju da se ranije selo nalazilo u Bučaru. M. Miladinović je zapisao da se selo ranije nalazilo u potesu urvine, koji deli Ovostranu od onostrane «male», odakle su se početkom XIX veka preselili, jer se zemljište zbog uništenja šuma počelo «urvati». Urvine su, prema tome, mikrotoponim u Bačaru, koji je nastao usled promenjenog izgleda zemljišta. Mala Pribić je nekada bila samostalno selo, o čemu svedoče harački tefteri iz 1822. godine. Takođe, prema istraživanjima M. Miladinovića, postojala je tradicija da se na potesu Bresnica nalazilo istoimeno selo. U Braničevskom tefteru pominju se dva sela pod ovim imenom u oblasti Ždrela, koja su zauzimala teritoriju na kojoj se nalazi selo Mirijevo. O postajanju naselja na ovom prostoru svedoče i arheološki ostaci iz rimskog perioda.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming