|
Регистрација | Пријави се!


Лазница (Жагубица)Да није било публицисте Воје Марјановића из Кучева и његове књиге Иван Бабејић - Горски цар чувени хомољски Хајдук Иван Бабејић, рођен у селу Лазница код Жагубице, био би вероватно до сада заборављен. Овако, лик и (не)дело легендарног хајдучког поглавице у овом делу Србије остаје за век -векова да се приповеда.

Писана документа показују да се најпознатији хајдук у Краљевини Југославији родио 1896. године од оца Николе и мајке Зарке. Сеоска врачара, по нужди и потреби "бабица" Алексија, када је породила крупно мушко дете, високо га је подигла и узвикнула: - Биће права ајдучина!

Да је био само пљачкаш , био би лако и брзо заборављен, а прича о њему данас не би имала никаквог смисла. Ипак, и дан данас, на свадбама и заветинама у Хомољу певају се песме о Бабејићу, његовој доброти и храбрости. Нигде се не помиње ниједан злочин. Ако и не поверујемо да је свесно стварао мит о себи, тада је мит створен сам од себе, у шта је много теже поверовати.Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming