|
Регистрација | Пријави се!


Осаница (Жагубица)Осаница се налази у крајњем северозападном делу Жагубичке котлине у ширем смислу. Смештена је у средњем делу тока Осаничке реке, у долинској равни коју амфитеатрално окружују врхови јужних обронака Хомољских планина. Село је припијено уз стрме стране Ђалу маре (631 м), В. Шетача (553 м) и Куларе (462 м) на надморској висини од 305 м. Осаница спада у села збијеног типа.

До 1962. године Осаница је административно припадала општини Крепољин.

Од седамнаест насељених места у Хомољу, Осаница је вероватно најстарије, јер се у писаним изворима први пут помиње још крајем XIV века. Наиме, у повељи коју је кнез Лазар дао манастиру Горњаку 1380. године, наводе се два хомољска села: Осаница и Доње Адујево, као и Прокоп и Врбовник.

Осаница је једино село које је након пустошења и расељавања Хомоља приликом сеобе српског народа 1690. године, поново обновљено на истом месту почетком XVIII века. На аустријској карти принца Еугена Савојског из 1723—1725. године, унета је OSSANITZA, као једно од једанаест насељених и десет пустих насеља.

Власи се у Осаницу досељавају после Пожаревачког мира 1718. године, када је претежно из Алмаша у Банату са српским породицама кренуло и више румунских фамилија. У односу на повратнике из овог краја, Власи који су се на територију Осанице сада населили, највероватније су представљали већинско становништво. Због тога су доста брзо вршили асимилацију Срба, чак и након већег прилива српског становништва у Хомоље почетком XIX века, када је после Карађорђевог похода на Сјеницу снажна струја исељеника са југа кренула према северу и запљуснула хомољску област. Каснија усељавања из околних области, изазвана економским разлозима, нису утицала на промену етничке слике Осанице, која је остала „влашко" село, али у чијем атару бројни топоними подсећају на, некада много већи удео српског становништва.Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming