|
Registracija | Prijavi se!Osanica (Žagubica)Osanica se nalazi u krajnjem severozapadnom delu Žagubičke kotline u širem smislu. Smeštena je u srednjem delu toka Osaničke reke, u dolinskoj ravni koju amfiteatralno okružuju vrhovi južnih obronaka Homoljskih planina. Selo je pripijeno uz strme strane Đalu mare (631 m), V. Šetača (553 m) i Kulare (462 m) na nadmorskoj visini od 305 m. Osanica spada u sela zbijenog tipa.

Do 1962. godine Osanica je administrativno pripadala opštini Krepoljin.

Od sedamnaest naseljenih mesta u Homolju, Osanica je verovatno najstarije, jer se u pisanim izvorima prvi put pominje još krajem XIV veka. Naime, u povelji koju je knez Lazar dao manastiru Gornjaku 1380. godine, navode se dva homoljska sela: Osanica i Donje Adujevo, kao i Prokop i Vrbovnik.

Osanica je jedino selo koje je nakon pustošenja i raseljavanja Homolja prilikom seobe srpskog naroda 1690. godine, ponovo obnovljeno na istom mestu početkom XVIII veka. Na austrijskoj karti princa Eugena Savojskog iz 1723—1725. godine, uneta je OSSANITZA, kao jedno od jedanaest naseljenih i deset pustih naselja.

Vlasi se u Osanicu doseljavaju posle Požarevačkog mira 1718. godine, kada je pretežno iz Almaša u Banatu sa srpskim porodicama krenulo i više rumunskih familija. U odnosu na povratnike iz ovog kraja, Vlasi koji su se na teritoriju Osanice sada naselili, najverovatnije su predstavljali većinsko stanovništvo. Zbog toga su dosta brzo vršili asimilaciju Srba, čak i nakon većeg priliva srpskog stanovništva u Homolje početkom XIX veka, kada je posle Karađorđevog pohoda na Sjenicu snažna struja iseljenika sa juga krenula prema severu i zapljusnula homoljsku oblast. Kasnija useljavanja iz okolnih oblasti, izazvana ekonomskim razlozima, nisu uticala na promenu etničke slike Osanice, koja je ostala „vlaško" selo, ali u čijem ataru brojni toponimi podsećaju na, nekada mnogo veći udeo srpskog stanovništva.Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming