|
Регистрација | Пријави се!Дубово (Житорађа)Дубово је ратарско - сточарско сеоско насеље збијеног типа (51,6% аграрног становништва). Налази се у подножју планине Пасјача (971 м), на левој долинској страни Дубовског потока, десне притоке Топлице, 9 км јужно од Житорађе.

Према последњем попису из 2002 године настањује га 608 становника, а од тога је 526 особа пунолетно. Просечна старост становништва износи 51,1 година (49,2 код мушкараца и 52,8 код жена). У насељу има 259 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 2,35. Површина атара износи 1.774 ха. Простире се у висинској зони од 320 до 400 метара надморске висине. Повезује пет махала: Гробаре - Студенице, Ридаре - Лебеђане, Потокаре, Ранинце и Албанце - Падинаре.

Савремена рурална изградња концентрисана је око локалног пута Житорађа - Злата. Остаци старина из римслог периода су многобројни (цигле и др.) У 3. веку кроз село је пролазио римски пут Ниш - Дубово - Злата - Медвеђа - Улпијана - Љес. Сматра се да је настало на месту неког старијег српског насеља што показују и остаци црквишта. Помиње се у списку села која је Кнегиња Милица 1395. год. поклонила манастиру Св. Пантелејмона на Светој Гори.

После ослобођења од Турака броји 40 кућа и 234 житеља (1878).

До II светског рата је општинско место са развијеним занатством (вуновлачари, бојаџије, содари и др.) Становништво је српско (слави Св.Николу, Св.Аранђела, Св.Јована и др. као и две сеоске славе, односно литије Спасовдан и Св.Илију).

Индекс демографског старења креће се у распону од 0,3 (1961) до 2,6 (1991). Православна црква Св.Илије са звонаром, чији дан је и црквена слава, подигнута је почетком XIX века . Дубово је електрифицирано 1962, телефонске везе добија 1992 године, а водом се снадбева преко локалних водовода и из копаних бунара.

Има четвороразредну Основну школу (1998/99 - 50 ученика), спомен плочу борцима палим у I и II светком рату (постављена 1958), задружни дом, здраствену амбуланту, пошту, Земљорадничку задругу “Напредак” (основана 1958), радну јединицу аграрне производње “Дубово” (у саставу Дуванске индустрије Ниш-а) и др. Седиште је Месне канцеларије за седам насеља: Дубово, Асановац, Зладовац, Каре, Коњарник, Ново и Старо Момчилово.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming