|
Регистрација | Пријави се!Мала Јасикова (Зајечар)Мала Јасикова је насељено место града Зајечара, смештена готово на тромеђи три града. Наиме, на 24 km од средишта општине, града Зајечара, на 33 km од Неготина и на 34 km од Бора. Све до 1965. године, припадала је дотадашњој општини Салаш.

У близини данашње локације села, налазе се трагови раније насељености, у делу атара села познатог под називом Скромница. Садашњи назив села се први пут помиње у турским пописима у 15. и 16. веку као село Јасикова. По предању све до 18. века је с Великом Јасиковом чинила једно насеље, када су се 4 породице иселиле из Велике Јасикове и доселиле на данашњу територију. Становништво је пореклом углавном из Румуније и данас се велика већина мештана изјашњава Власима.

Сви мештани су православне вероисповести те сходно томе, обележавају одређене хришћанске свеце. Сеоска заветина, коју слави свако домаћинство у селу је Илиндан (Свети Илија) и обележава се свакoг 2. августа. Поред наведене заветине, најчешће крсне славе које мештани обележавају су Света Петка, Свети Никола и Аранђеловдан. Упркос томе, у селу не постоји православни храм.

У селу постоји школа, подручно одељење основне школе Јован Јовановић Змај у Салашу, изграђена је 30их година прошлог века.

Малобројно становништво се данас углавном бави пољопривредом, највише сточарством, мада има и оних који су запослени у околним градовима. Према последњем попису становништва, одржаном 2011. године, село има само 212 становника, док је поређења ради, 1991. године имало 411, а, сада већ далеке, 1948. године 529 становника.

Текст и фотографије послао: Драган Труцић

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming