|
Регистрација | Пријави се!Доброшевина (Зубин Поток)Манстир Дубоки Поток, Дикодил

Дубоки поток је манастир из XIV века. Налази се у централном делу Ибарског Колашина, између села Доброшевина и Читлук. Црква је на левој обали истоименог потока који се стотинак метара ниже улива у Ибар као његова лева притока.

Неколико пута је рушен и обнављан, те као такав дели судбину многих манастира, нарочито ових из Старе Србије.

У познатом турском попису села, имања, добара и становништва из 1455. године, стоји да је манастир Дикодил, како се Богородичина црква у Дубоком Потоку и данас у народу често назива, у нахији Клопотник опустео. Обнављање манастира везано је за XVIII век. У XIX веку црква је постала велико народно збориште и значајан културни објекат у Ибарском Колашину. Око ње се сакупљао сабор на Божић, Богојављање, Благовести, Ускрс, Духове, и посебно на Госпођиндан и Ваведење, храмовну славу цркве, а та традиција окупљања се одржала до данас.

Црква је проширена 1860. и око ње су подигнути конаци. У конацима је 1891. године почела да ради прва српска школа у овом крају. Године 1901. Друштво Кнегиње Љубице је цркви подарило звоно које се и данас ту налази. У њој није сачуван првобитни живопис, али је захваљујући ангажованости монаха 2013. године завршено њено унутрашње осликавање.

Манстир Дубоки Поток је данас једини српски манастир на Косову и Метохији у којем се чувају рукописне књиге. У манастиру се налазе делови моштију Светих Врача, а изузетно велики углед у народу има рука светог мученика Никите, названа једноставно Света Рука.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming