|
Registracija | Prijavi se!


Dobroševina (Zubin Potok)Manstir Duboki Potok, Dikodil

Duboki potok je manastir iz XIV veka. Nalazi se u centralnom delu Ibarskog Kolašina, između sela Dobroševina i Čitluk. Crkva je na levoj obali istoimenog potoka koji se stotinak metara niže uliva u Ibar kao njegova leva pritoka.

Nekoliko puta je rušen i obnavljan, te kao takav deli sudbinu mnogih manastira, naročito ovih iz Stare Srbije.

U poznatom turskom popisu sela, imanja, dobara i stanovništva iz 1455. godine, stoji da je manastir Dikodil, kako se Bogorodičina crkva u Dubokom Potoku i danas u narodu često naziva, u nahiji Klopotnik opusteo. Obnavljanje manastira vezano je za XVIII vek. U XIX veku crkva je postala veliko narodno zborište i značajan kulturni objekat u Ibarskom Kolašinu. Oko nje se sakupljao sabor na Božić, Bogojavljanje, Blagovesti, Uskrs, Duhove, i posebno na Gospođindan i Vavedenje, hramovnu slavu crkve, a ta tradicija okupljanja se održala do danas.

Crkva je proširena 1860. i oko nje su podignuti konaci. U konacima je 1891. godine počela da radi prva srpska škola u ovom kraju. Godine 1901. Društvo Kneginje LJubice je crkvi podarilo zvono koje se i danas tu nalazi. U njoj nije sačuvan prvobitni živopis, ali je zahvaljujući angažovanosti monaha 2013. godine završeno njeno unutrašnje oslikavanje.

Manstir Duboki Potok je danas jedini srpski manastir na Kosovu i Metohiji u kojem se čuvaju rukopisne knjige. U manastiru se nalaze delovi moštiju Svetih Vrača, a izuzetno veliki ugled u narodu ima ruka svetog mučenika Nikite, nazvana jednostavno Sveta Ruka.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming