|
Регистрација | Пријави се!Врмбаје (Ивањица)Кошанинова језера су два језера, мало и велико, у облику елипсе, на око 900 метара надморске висине. Налазе се на Јелаку, у ували на северној страни Црепуљника.
Име су добила по знаменитом српском ботаничару Недељку Кошанину, рођеном у овом крају. У непосредној близини ових језера се налази манастир Придворица, који је грађен у исто врема када и манастир Студеница, при двору Рашке државе. Па отуда име Придворица.

Занимљив феномен за ова језера је да када су кишни дани језеро опада, а када је време сунчано језеро надолази.

Легенда каже да су се виле окупљале и играле коло око ових језера и да сваки бусен на великом језеру представља једну вилу. Вилино коло представља круг у трави , осебне боје, различите од боје осталог растиња.. Када се угледа вилино коло то је поздан знак да су се , ноћ пре, на том месту окупиле горске виле и играле до првих сунчевих зрака. Уколико би младић, или нека несмотрена девојка угазили у овај травнати знак, виле би им узимале разум, а из љуштуре од тела истекли би животи. Уколико би крава или овца угазиле у вилино коло млеко би им пресахло или би се замутило.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming