|
Регистрација | Пријави се!Башаид (Кикинда)У току своје историје село ће настајати и нестајати, мењајући место и име: Бошалхид, Пашахид „Баша - хид", Башахид, Башаид.

Башаид се спомиње у историјским списима још од 1332. године. Село је плански грађено 1777. године.

У Башаиду се с поносом препричава и легенда која сведочи о лепоти башаидских коња. Наиме, Кнез Михаило и грофица Јулија Хуњади , враћајући се са брачног путовања, застали су у Башаиду. Били су затечени лепотом коња, који су ту гајени, а кнез Михаило је добио вранца изузетне лепоте.

Много година касније, радећи бисту кнеза Михаила на коњу, италијански вајар, за модел коња бира прелепог вранца из Башаида. Тако је, причају Башаидси, у овај споменик, данас симбол Београда и Србије, урезан и део Баната и Башаида...

Да би се старији становници Башаида подсетили на ову причу, а млади са истом били упознати, мештани села одлучили су да формирају коњички клуб “Вранац” и тако од заборава сачувају сећање на коња кога су поклонили кнезу Михајлу Обреновићу.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming