|
Регистрација | Пријави се!Брза Паланка (Кладово)Брза Паланка налази се на половини пута од Неготина до Кладова, на Дунаву у општини Кладово у Борском округу.

Као насеље Брза Паланка је постојала још за време Римљана када се звала Егета. Налазила се на веома погодном месту и по скоро централном положају у ланцу војних утврђења званих „лимес”, Егета је представљала за римску војску значајно стратегијско место.

Све до 1962. године Брза Паланка није била археолошки истраживана. Те године, сасвим случајно, на терену преко пута цркве откривено је светилиште Јупитера Долихенуса, главног божанства Долихе (Северна Сирија). Пронађено је неколико мермерних скулптура које се сада налазе у неготинском музеју. Јупитер Долихенус је на њима представљен на бику с двоструком секиром у подигнутој десној руци.

У нашој земљи ово представља прво налазиште светилишта овог божанства. Зна се само да постоје написи и посвете из Сремске Митровице, Сланкамена и Птуја. Као јединствена у земљи, ова археолошка ископина је утолико интересантнија и значајнија.

У неготинском музеју направљена је макета светилишта у којој је нађени материјал распоређен онако како је стајао у светилишту приликом откопавања. Ту је изложено пет мермерних статуа бога Долихенуса, од којих је и једна статута Јупитера с богињом. Јупитер стоји на бику а богиња на кошути. Од нађених предмета истичу се два бакарна орла, жижак и делови барељефа бога Митре (бог лова).

За време првог устанка код Брзе Паланке је 1807. године први пут успостављена веза између устаничке и руске војске. Те године је руске коњичке јединице дочекао Хајдук Вељко и довео до Штубика где су заједничким онагама потукли бројнију турску војску.

1812. године, у Брзој Паланци као судија радио је Вук Стефановић Караџић. У самом центру варошице још се увек налази добро очувана зграда у којој је 1812. године била смештена „мезулана” и суд где је Вук радио. Зграда је обележена натписом на мермерној плочи.

За време Другог светског рата септембра 1944. године јединице Црвене армије форсирале су Дунав код Брзе Паланке и успоставиле везу с јединицама народноослободилачке војске, одакле су наставиле заједничко гоњење фашистичких трупа.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming