|
Registracija | Prijavi se!Brza Palanka (Kladovo)Brza Palanka nalazi se na polovini puta od Negotina do Kladova, na Dunavu u opštini Kladovo u Borskom okrugu.

Kao naselje Brza Palanka je postojala još za vreme Rimljana kada se zvala Egeta. Nalazila se na veoma pogodnom mestu i po skoro centralnom položaju u lancu vojnih utvrđenja zvanih „limes”, Egeta je predstavljala za rimsku vojsku značajno strategijsko mesto.

Sve do 1962. godine Brza Palanka nije bila arheološki istraživana. Te godine, sasvim slučajno, na terenu preko puta crkve otkriveno je svetilište Jupitera Dolihenusa, glavnog božanstva Dolihe (Severna Sirija). Pronađeno je nekoliko mermernih skulptura koje se sada nalaze u negotinskom muzeju. Jupiter Dolihenus je na njima predstavljen na biku s dvostrukom sekirom u podignutoj desnoj ruci.

U našoj zemlji ovo predstavlja prvo nalazište svetilišta ovog božanstva. Zna se samo da postoje napisi i posvete iz Sremske Mitrovice, Slankamena i Ptuja. Kao jedinstvena u zemlji, ova arheološka iskopina je utoliko interesantnija i značajnija.

U negotinskom muzeju napravljena je maketa svetilišta u kojoj je nađeni materijal raspoređen onako kako je stajao u svetilištu prilikom otkopavanja. Tu je izloženo pet mermernih statua boga Dolihenusa, od kojih je i jedna statuta Jupitera s boginjom. Jupiter stoji na biku a boginja na košuti. Od nađenih predmeta ističu se dva bakarna orla, žižak i delovi bareljefa boga Mitre (bog lova).

Za vreme prvog ustanka kod Brze Palanke je 1807. godine prvi put uspostavljena veza između ustaničke i ruske vojske. Te godine je ruske konjičke jedinice dočekao Hajduk Veljko i doveo do Štubika gde su zajedničkim onagama potukli brojniju tursku vojsku.

1812. godine, u Brzoj Palanci kao sudija radio je Vuk Stefanović Karadžić. U samom centru varošice još se uvek nalazi dobro očuvana zgrada u kojoj je 1812. godine bila smeštena „mezulana” i sud gde je Vuk radio. Zgrada je obeležena natpisom na mermernoj ploči.

Za vreme Drugog svetskog rata septembra 1944. godine jedinice Crvene armije forsirale su Dunav kod Brze Palanke i uspostavile vezu s jedinicama narodnooslobodilačke vojske, odakle su nastavile zajedničko gonjenje fašističkih trupa.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming