|
Регистрација | Пријави се!Петрово Село (Кладово)Аутентично мирочко насеље са очуваном старом амбијенталном целином, једином на целом подручју Националног парка „Ђердап“. Налази се 23 км западно од Кладова, а основали су га црногорски досељеници средином XIX века. Названо је по краљу Петру Карађорђевићу, који се крио у околним пећинама након што је из Румуније кришом прешао у обреновићку Србију. Постоји и веровање да је Петрово село добило име из захвалности што им је Петар омогућио да се населе у брдима, јер су у Кладову умирали од разних болести.

У околини села налазе се бројне пећине и јаме, погодне за развијање специфичне туристичке понуде.

Треба истаћи следеће пећине и јаме: пећина Бања, Миличина пећина, Мала и Велика пећина, Намчки понор, Ружина пећина, Досу-Исак пећина, Зла пећина (Гаура-Ра).

По богатству накита се издвајају пећине: Миличина, Ружина, Немачки понор, Досу-Исак пећина и Зла пећина.

Немачки понор је једна од најдубљих пећина у Србији са дубином од 210 метара.

Треба нагласити да је Зла пећина добила назив због карактериситике да се повремено у њој појављује угљен-моноксид,чиме су посетиоци угрожени.Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming